Home 2022

Laatste blogs

Dit mag u niet missen!

Deze week niet alleen een blog van André Weel, maar ook een uitnodiging voor de boekpresentatie van het boek The Heritage of ICOMH-IFOH: Mental Health at Work 1964-2005! Lees de blog en meld u aan.

Wilt u even een kruisje zetten?

'Het Philipsconcern, groot geworden met gloeilampen, zegde ooit de verlichting vaarwel en ging zich concentreren op electronica voor medische doeleinden. Nu, vele jaren verder, houd ik de adem in. Want er zijn problemen met de CPAP-apparaten. Slaapapneupatiënten zouden schadelijke schuimdeeltjes kunnen inademen. De kosten van de terugroepactie belopen vele miljoenen. Hoe moeten de patiënten nu verder zonder apparaat? Ademloos volg ik de ontwikkelingen. Het laatste nieuws is dat 4000 werknemers hun baan gaan verliezen. Harde tijden voor Philips.'

Complottheorieën, houvast in bange tijden

Dit is een blog van Joost van der Gulden, plaatsvervangend hoofdredacteur van TBV en opleidingsdirecteur Eerstelijnsvervolgopleidingen bij het Radboudumc. Deze keer over wat we moeten denken van de complottheorieën, die voor veel mensen een anker zijn in onzekere tijden.

Het taboe op menstruatie op het werk

Een nieuwe blog van Carel Hulshof, bedrijfsarts/emeritus hoogleraar arbeids- en bedrijfsgeneeskunde. Tot 1 juli 2020 was hij bijzonder hoogleraar Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde en Hoofd Polikliniek Mens en Arbeid bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van het Amsterdam UMC (locatie AMC). Hij zette zich in voor versterking van de wetenschappelijke basis van de beroepsuitoefening van bedrijfsartsen en verkleining van de kloof tussen wetenschap en de praktijk.

Daor bun ie veur!

André Weel is bedrijfsarts en curator bij het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland op Urk. Hij schrijft een historisch blog voor TBV-online.

Fietsen op recept

TBV-online heeft een nieuwe blogger: Carel Hulshof, bedrijfsarts/emeritus hoogleraar arbeids- en bedrijfsgeneeskunde. Deze keer schrijft hij over een recept dat door veel artsen in de dagelijkse praktijk zou kunnen of moeten worden voorgeschreven. Het heeft brede toepassingen zowel in de preventieve als in de curatieve zorg: fietsen.

Zijn vrouwen vaker burned-out dan mannen?

Iedere maand schrijft Angelique de Rijk op deze plaats een blog over het snijvlak van praktijk en wetenschap. Ze is hoogleraar Arbeid en Gezondheid, in het bijzonder arbeidsre-integratie en is verbonden aan de vakgroep Sociale Geneeskunde van de universiteit Maastricht. Deze column is op persoonlijke titel geschreven. 'Klagen vrouwen meer over vermoeidheid? Zijn ze echt vermoeider dan hun mannelijke collega’s? Er lijkt meer bewijslast voor dat laatste.'

Van oude boeken naar een nieuwe vereniging

André Weel is bedrijfsarts en curator bij het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland op Urk. Hij schrijft een historisch blog voor TBV-online.

Blog aios: Fout

Op deze plek verschijnt regelmatig een blog van een jonge bedrijfs- of verzekeringsarts. Deze keer van Gijs Plant, arts in opleiding tot bedrijfsarts bij KLM Health Services.

Wat kan er spelen als zelfsturend leren niet goed lukt?

De opleiding tot bedrijfsarts of verzekeringsarts kent veel aandacht voor zelfsturend leren, dat geldt tegenwoordig voor vrijwel iedere opleiding. Zelfsturend leren biedt ruimte voor persoonlijke ontwikkeling: mooi als mensen het beste uit zichzelf kunnen halen. En het geldt als opstapje naar ‘levenslang leren’ – belangrijk, gezien het tempo waarin kennis veroudert en de maatschappij verandert. TBV-redacteur Joost van der Gulden laat er in deze blog zijn eigen licht en dat van anderen over schijnen.
Nieuwsbrief