Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boekbespreking: ‘Riet breekt niet’

We zien geregeld mensen die worstelen met stress op ons spreekuur en zijn ook zelf vertrouwd met de gevolgen van stress. Katrien Mortelmans bespreekt een nieuw boek over dit onderwerp. De auteurs geven uitleg over het mechanisme achter stress en vertalen de theorie naar concrete en praktijkgerichte handvatten op individueel, team- en organisatieniveau. Ze gebruiken daarbij onder meer de metafoor van het raampje, waarover hieronder meer.

In Vlaanderen werken arbeidsartsen in teamverband. Hun collega’s zijn preventie-adviseurs: verpleegkundigen, ergonomen, psychologen, arbeidshygiënisten, veiligheidsingenieurs. Daisy Buttiens en Kirsten O zijn als preventie-adviseur psychosociale aspecten vertrouwd met de manier van werken van de arbeidsarts. Ze schreven het boek Riet breekt niet. Anders omgaan met stress en negativiteit. Ze vertellen daarin wat de arbeidsarts kan meenemen naar het spreekuur.

Dit boek is voor jou als

– je deze ochtend in de trein zo geïrriteerd geraakte van de luid bellende medepassagier dat je zin kreeg om hem een mep te verkopen.

– je als arbeidsarts handvaten zoekt om medewerkers of organisaties rond stress en / of negativiteit te begeleiden.

Waarover gaat het?

Over het raampje, zeg maar het tolerantievenster. De figuur illustreert hoe men bij aanhoudende stress aan de bovengrens van het raampje leeft of evolueert naar een vernauwd raampje. Wordt de stress te veel, of worden de signalen van onveiligheid te groot, dan schiet men uit het raampje. ‘Uit het raampje gaan’ is even weg zijn van de veilige plek. De verbindende rem gaat dan offline. Die verbindende rem is het grootste verschil tussen de eik en het riet (zie het gedicht).

Het tolerantievenster

Kernboodschappen voor de arbeidsarts

  1. Stress is een prachtig werkend mechanisme, we moeten alleen de handleiding kennen. De auteurs pleiten ervoor om meer als riet te zijn en mee te buigen met de wind, dan om als een eik alle stormen te proberen weerstaan, zonder te buigen. Dit heeft namelijk als risico dat als de storm te hevig is, de eik kraakt, omdat hij nooit geleerd heeft te buigen.
  2. Stress heeft een impact op onze gezondheid. ‘Uit het raampje gaan’ betekent namelijk dat we in overlevingsmodus gaan en in die overlevingsmodus zijn spijsvertering en de werking van ons immuunsysteem geen prioriteit. Het gevolg van een langdurige overlevingsmodus is dus mogelijk het ontstaan van fysieke klachten.
  3. Maar ook onze gezondheid heeft een impact op stress. Als we ons fysiek niet goed voelen, kan het zijn dat ons raampje kleiner wordt en gaan we dus ook minder stress verdragen.
  4. Verbinding helpt ons om binnen ons raampje te kunnen blijven
  5. De arbeidsarts kan doorverwijzen naar de Preventieadviseur Psychologische Aspecten (PAPS).
  6. Stress en rust zijn besmettelijk. Het is dus efficiënter om niet alleen met het individu, maar met het hele team of de hele organisatie aan de slag te gaan.

Klik hier voor meer informatie.

 

De eik en het riet.

Eens woei een hevige storm doorheen het bos,
hij rukte en beukte, sloeg vele takken los.

De hoge bomen, ontworteld, vielen om
en vele reuzebomen stonden krom.

Een torenhoge eik met machtige takken
waaide om en moest in ’t water zakken.

Hij stroomde mee in de rivier
en zag rondom wuivend riet.

Ook zag hij op de over staan
het ranke hoog bepluimde riet?

Dat was ondanks de storm blijven staan.
De eik is stomverbaasd als hij dat ziet.

‘Hoe heb jij de storm kunnen overleven?’
Zegt hij: ‘Zelfs ik, de machtige eik,
ben niet in stand gebleven;’

‘Dat is toch niet verwonderlijk’, fluisterde het riet.
‘Omdat jij weerstand aan de storm bood,
ging jij teneer en ligt hier dood.
Maar wij, dat wist jij niet,

wij konden buigen voor de wind.
Zo komt het dat jij ons nog staande vindt.’

Luc Cielen

 

 

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.