Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste versie Beschrijving Arbeidsbelastbaarheid & Re-integratie gereed

Diederik Wieman
Onlangs werd de eerste versie beschikbaar van de Beschrijving Arbeidsbelastbaarheid & Re-integratie (BAR). Het uniforme begrippen- en referentie kader moet de communicatie en samenwerking tussen bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen verbeteren om zo tot effectievere re-integratieadviezen aan werkgevers en werknemers te komen. TBV-redactielid Shirley Oomens (HAN University of Applied Sciences) zat in het kernteam dat BAR ontwikkelde.
© Anyaberkut / Getty Images / iStock

Bij de re-integratie van een zieke werknemer hebben bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen ieder een eigen rol. De communicatie tussen hen is echter niet altijd optimaal. Bedrijfs- en verzekeringsartsen bijvoorbeeld, praten soms langs elkaar heen omdat ze een ander perspectief en andere focus hebben: re-integratiebegeleiding versus claimbeoordeling. Juist daarom is het belangrijk dat de verschillende beroepsgroepen belastbaarheid en re-integratiemogelijkheden, op eenzelfde manier beschrijven, vanuit een gedeeld begrippenkader.

Dr. Shirley Oomens, bijzonder lector arbeidsdeskundigheid (HAN) en redactielid van TBV

Beter re-integratieresultaat

Shirley Oomens over het belang van BAR: “Als je hetzelfde begrippenkader hanteert, kom je tot een eenduidigere beschrijving van de belastbaarheid van een werknemer. Hiermee zou de afstemming en samenwerking  tussen de drie beroepsgroepen ook gemakkelijker en duidelijker worden. Onze aanname is dat je daarmee een beter re-integratieresultaat krijgt voor werknemers en werkgevers. De verwachting is ook dat daarmee onduidelijkheid voor werkgevers en mogelijke loonsancties kunnen worden voorkomen. Die ontstaan soms  doordat bedrijfsartsen en verzekeringsartsen van mening verschillen over de mate van belastbaarheid en de kansen die zijn blijven liggen in het re-integratietraject.”

Door ontwikkelen

De eerste versie van BAR is ontwikkeld in het afgelopen jaar 2020-2021 en is afgeleverd aan de beroepsgroepen. Maar daarmee is het nog niet klaar. Shirley Oomens: “We gaan nu de tweede fase in van doorontwikkeling, onderbouwing en effectmeting van BAR ten behoeve van een goede implementatie in de praktijk. Amsterdam UMC heeft daartoe op uitnodiging van ZonMw samen met het lectoraat Arbeidsdeskundigheid en UMCG een onderzoeksvoorstel  geschreven dat in de komende vier jaar in delen wordt uitgevoerd. In die periode gaan we -wederom in samenwerking met de beroepsgroepen – onderzoeken of het gebruik van het BAR instrumentarium in de praktijk bijdraagt aan een betere communicatie en samenwerking tussen professionals binnen de Wet Verbetering Poortwachter en waar BAR nog verder kan worden verbeterd om gebruik in de praktijk te bevorderen.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.