Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft werknemers in overgang ondervindt hinder op werk

Diederik Wieman
In 2021 gaven 173 duizend vrouwelijke werknemers aan dat overgangsklachten soms invloed hadden op hun werk. Dit komt overeen met 55 procent van alle vrouwelijke werknemers in de overgang. Bij 8 procent speelde dit dagelijks, 9 procent had er wekelijks last van.

De cijfers komen uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO. Het onderzoek werd in het laatste kwartaal van 2021 uitgevoerd onder vrouwelijke werknemers van 40 tot 75 jaar. Van de werknemers in de overgang vindt 36 procent dat zij weleens minder goed functioneren op het werk door bijvoorbeeld pijnklachten, vermoeidheid of concentratieproblemen. Ook beleven zij soms ongemakkelijke situaties op de werkvloer, bijvoorbeeld vanwege opvliegers, stemmingswisselingen of doorlekken (31 procent).

Zo’n 13 procent van de vrouwen in de overgang kampt met minder goed functioneren én ongemakkelijke situaties. Verder heeft 2 procent weleens zoveel klachten dat zij zich ziek melden. Overigens is er geen sluitende registratie als het gaat om verzuim door overgangsklachten. De overgang is immers geen ziekte, maar een levensfase. Wel zijn er schattingen. Volgens gynaecoloog Ingrid Pinas, directeur van FeM-poli, die zich richt op integrale vrouwengezondheidszorg, bestaat er een kans op verzuim bij een derde van de vrouwen met milde overgangsklachten. “Nederland telt circa 2 miljoen vrouwen tussen de 45 en 60 jaar, en ruim 60 procent van hen heeft betaald werk. Het gaat dus om grote aantallen.”

Op TBV-online is in het kader van het thema genderspecifieke geneeskunde ook aandacht besteed aan dit onderwerp. Lees hier bijvoorbeeld het interview met Sophia Franklin waarin ze stelt dat demedicaliseren van overgangsklachten niet de oplossing is. Verder heeft de NVAB onlangs een richtlijn Overgang en Werk gepubliceerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.