De cijfers komen uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO. Het onderzoek werd in het laatste kwartaal van 2021 uitgevoerd onder vrouwelijke werknemers van 40 tot 75 jaar. Van de werknemers in de overgang vindt 36 procent dat zij weleens minder goed functioneren op het werk door bijvoorbeeld pijnklachten, vermoeidheid of concentratieproblemen. Ook beleven zij soms ongemakkelijke situaties op de werkvloer, bijvoorbeeld vanwege opvliegers, stemmingswisselingen of doorlekken (31 procent).
Zo’n 13 procent van de vrouwen in de overgang kampt met minder goed functioneren én ongemakkelijke situaties. Verder heeft 2 procent weleens zoveel klachten dat zij zich ziek melden. Overigens is er geen sluitende registratie als het gaat om verzuim door overgangsklachten. De overgang is immers geen ziekte, maar een levensfase. Wel zijn er schattingen. Volgens gynaecoloog Ingrid Pinas, directeur van FeM-poli, die zich richt op integrale vrouwengezondheidszorg, bestaat er een kans op verzuim bij een derde van de vrouwen met milde overgangsklachten. “Nederland telt circa 2 miljoen vrouwen tussen de 45 en 60 jaar, en ruim 60 procent van hen heeft betaald werk. Het gaat dus om grote aantallen.”
Op TBV-online is in het kader van het thema genderspecifieke geneeskunde ook aandacht besteed aan dit onderwerp. Lees hier bijvoorbeeld het interview met Sophia Franklin waarin ze stelt dat demedicaliseren van overgangsklachten niet de oplossing is. Verder heeft de NVAB onlangs een richtlijn Overgang en Werk gepubliceerd.