Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langetermijneffecten van kanker(behandeling) op werk

Diederik Wieman
Veel mensen ondervinden ook op langere termijn de gevolgen van kanker en kankerbehandelingen. Uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (NFK) blijkt dat 61% van de respondenten hierdoor beperkingen in werk of school ervaart. 
© :m-gucci / Getty Images / iStock

Steeds meer mensen overleven kanker of leven langer met kanker. Er is mede daardoor ook toenemende aandacht voor het blijven werken tijdens en na kanker(behandelingen). De late gevolgen van kanker en kankerbehandelingen op werk zijn volgens het Centrum Werk Gezondheid echter onderbelicht. ‘Lang niet altijd leggen mensen én hun (werk)omgeving de relatie tussen eerder doorgemaakte kanker, bijbehorende behandelingen en de problemen die ze nu in hun werk ervaren. ‘Zeker als de diagnose en behandeling langer geleden zijn, kan dit een rol spelen.’

Uit onderzoek van Ingrid Boelhouwer over welke klachten werkenden na kankerbehandelingen in hun functioneren in werk kunnen ervaren, kwam naar voren dat maatwerk in de ondersteuning, zowel op de werkvloer als door professionals, een belangrijk punt is. Het Centrum Werk Gezondheid start nu een project dat moet leiden tot een online kennisproduct met informatie en tips om werknemers met late gevolgen van kanker(behandeling) én hun werkgevers beter te kunnen begeleiden. De online tool wordt in principe ontwikkeld voor arbeidsdeskundigen, maar is zeker ook interessant voor bedrijfsartsen. Het project loopt tot 31 augustus. Kijk hier voor meer informatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.