Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsdermatologie: alles wat je altijd al had willen weten!

Gerda de Groene
Begin 2020 is de derde editie verschenen van het standaardwerk Arbeidsdermatologie bestaande uit 4 boekdelen met 9 hoofdstukken, 210 onderwerpen en 2868 pagina's. Meer dan 300 deskundigen hebben er aan meegewerkt onder wie verschillende uit Nederland.

Achtereenvolgens worden behandeld:

Kanerva’s Occupational Dermatology, 3rd edition, Sven Malte John et al, Springer nature Switzerland AG 2020, ISBN 978-3-319-68615-8, https://​doi.​org/​10.​1007/​978-3-319-68617-2
  • de algemene aspecten van de arbeidsdermatologie;
  • het klinische beeld van de verschillende arbeidsdermatosen;
  • de oorzakelijke factoren;
  • de diagnosestelling;
  • de behandeling;
  • de prognose;
  • de preventie;
  • de verschillende bedrijfstakken;
  • plakproeven met allergenen.
En dit alles op wetenschappelijk basis. Stel je bent bedrijfsarts en je krijgt een metaalbewerker uit een vrachtwagenfabriek met huidklachten op het spreekuur. Je wilt je voorbereiden en een en ander nalezen in Kanerva’s Occupational Dermatology. Je begint met het onderwerp: Immunology and Barrier Function of the Skin (1) om je basiskennis op te frissen. Je vervolgt met de verschillende soorten contact eczeem: Contact Dermatitis due to Irritation (12) en Mechanism of Allergic Contact Dermatitis (14). Dan wil je iets weten over de betreffende industrietak en leest Automotive Industry (135) en Metal Industry (174 ).
Ook over de producten waarmee wordt gewerkt, kun je informatie vinden: Cutting fluids (66) en verschillende metalen: Nickel‘ (43), Chromium (44), Cobalt (45), Gold (46) en Some other Metals (47). De cascade van bedreigingen voor de handen binnen deze industrie vind je terug in Mechanical causes of Occupational Skin Disease (79). Dat handeczeem ernstiger en persisterender is bij rokers was je mogelijk niet bekend: Smoking (Including Non-smoking) (80).
Na het lezen van Workplace survey: Guiding Principles from Occupational Dermatology (83) besluit je om als je een relatie met de arbeidsomstandigheden vermoedt, zelf op de werkplek te gaan kijken. Na het consult en werkplekbezoek besluit je de werknemer te verwijzen voor uitgebreid allergologisch onderzoek. Bij het doorlezen van Chemistry and Concentrations of Patch Test Allergens (201 en verder) begin je hier maar niet zelf aan. In het hoofdstuk Prognosis (102-105) vind je de factoren uit de literatuur die van belang zijn voor het beloop. Prevention in Metalworkers (114) en Protective Gloves (115) helpt je op weg voor adviezen op de werkvloer. Gelijksoortige documentatie is aanwezig voor onder andere Aircraft Industry (117), Air Hammer Operations (118), Aromatherapists (119), Bakers (120), Barbers Dermatoses (121), Bartenders (122), Swimming pool Worker Dermatoses (196), Tattoo Artists (197), Textile Workers (198), Veterinarians (199) en Welding (200).
Dit standaardwerk is voor de liefhebber, maar de werknemer verwacht wel een bedrijfsarts die kennis heeft en hem kan helpen aan het werk te blijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.