Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slecht imago

Marieke van Hoffen
Bij veel bedrijven heeft de RI&E geen goed imago. De mogelijke meerwaarde ervan wordt vaak onvoldoende onderkend. Hierdoor krijgt de risico-inventarisatie & -evaluatie, waar RI&E voor staat, niet de aandacht en waardering die ze verdient. Dat is een gemiste kans, want een goede RI&E is juist een prima hulpmiddel om ervoor te zorgen dat medewerkers het beste van zichzelf kunnen en willen geven in het belang van hun bedrijf, door hen veilig, gezond en prettig te laten werken.
In menige RI&E komen gedrag en cultuur nog te weinig aan bod. Belangrijk in duurzame inzetbaarheid is de fit tussen de medewerker en zijn werk. Tevens is van belang in hoeverre medewerkers in staat zijn om zich aan te passen aan de snelle ontwikkelingen in de maatschappij. In onze kennis- en diensten-economie heeft de werkende mens een spilfunctie. Als risico’s en kansen in gedrag en cultuur goed in kaart worden gebracht, geeft dat aanknopingspunten voor verbetering van de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Het huidige hoge werkgerelateerde psychisch verzuim zou dan fors verlaagd kunnen worden.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-024-2496-4/MediaObjects/12498_2024_2496_Fig1_HTML.jpg
Dit handboek geeft een overzicht van alle aspecten die een rol spelen bij het opstellen van een RI&E. Auteur is Wim van Alphen, veiligheidskundige en arbeidshygiënist, met hulp van een groep deskundige meelezers.

Noodzaak afgenomen

Doordat de arbeidsomstandigheden de afgelopen decennia zijn verbeterd is de noodzaak en meerwaarde van de RI&E afgenomen in de ogen van menig bedrijf. De opsteller van de RI&E weet vaak onvoldoende overtuigend de link te leggen tussen de RI&E en het streven van het bedrijf om het beste uit de mensen te halen en succesvol te zijn. Als de RI&E zou worden gezien als middel om de kwaliteit van arbeid te verbeteren zou deze veel meer aandacht krijgen.

Positieve aanpak

In dit boek staat omschreven hoe de negatieve tendens rond de RI&E kan worden omgebogen naar een positieve aanpak. Doordat via deze aanpak de RI&E beter aansluit bij de ambities van het bedrijf, verbetert de waardeperceptie van de RI&E bij de opdrachtgever. En dit vergroot de kans dat er daadwerkelijk wat mee gedaan wordt. Er is aandacht voor het verbeterpotentieel bij de medewerkers zelf, om hun kwaliteit en talenten meer in te zetten voor de primaire doelstellingen van het bedrijf.
Dit boek is een must voor elke arboprofessional.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.