Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitvoering PMO

prof. dr. Carel Hulshof
De door Hugo de Jonge aan de vergetelheid ontrukte uitdrukking over zijn partijgenoot - en inmiddels tot nationale oplichter gepromoveerde - Sywert van Lienden kwam oorspronkelijk van Lyndon B. Johnson. 'I'd rather have him inside the tent pissing out, than outside the tent pissing in', zei deze Amerikaanse president ooit over FBI-baas J. Edgar Hoover.
Carel Hulshof
Niet zozeer door deze uitdrukking, maar vooral met het ontkennen van zijn betrokkenheid bij het mondkapjesdrama lijkt Hugo de Jonge over zijn eigen kleurrijke schoenen te hebben gepist.
Ik moest ook aan deze uitdrukking denken in een wat andere context: het uitvoeren van preventief medisch onderzoek (PMO) bij werkenden. Werkgevers, voor zover ze überhaupt al een PMO laten uitvoeren, kunnen kiezen tussen dit laten doen door de aan de organisatie verbonden bedrijfsarts of arbodienst of het uitbesteden aan een externe organisatie buiten de bedrijfsgezondheidszorg. In het laatste geval zijn er steeds meer, meestal commerciële, aanbieders op de markt met veelal bloemrijke namen waarin termen als ‘vitaliteit’, ‘checks’ en ‘solutions’ vaak terugkomen.
Is het nu ‘inside pissing out’ of ‘outside pissing in’?
Als ik op de websites van sommige van deze organisaties kijk en de beloftes, fraaie woorden en inhoud van de aangeboden health checks zie, krijg ik af en toe heel erge jeuk. Vooral als in de ronkende teksten ook nog trots vermeld wordt dat men ‘juist niet’ met bedrijfsartsen werkt…!
Het is te hopen dat de mede in het kader van de wijziging van de Wet op het bevolkingsonderzoek ontwikkelde en binnenkort uit te komen NEN 8051 Kwaliteitsstandaard preventief gezondheidsonderzoek hierop een sanerende werking heeft.
Preventief medisch onderzoek is één van de belangrijkste instrumenten bij de uitvoering van het preventieve gezondheidsbeleid in bedrijven. Het gaat om het vrijwillig medisch onderzoek van werkenden, de bespreking met de werknemer van de uitslag en het op basis hiervan geven van adviezen en uitvoering van of verwijzing voor interventies.
Hoewel ook op leefstijl of inzetbaarheid gerichte onderzoeken of interventies aan bod kunnen komen, moet het PMO in elk geval gericht zijn op de aanwezige arbeidsrisico’s, zoals omschreven in kerndoel 1 van de NVAB-leidraad PMO. Dat hiervoor de ‘eigen’ bedrijfsarts de meest aangewezen persoon is om dit uit te voeren of hierover te adviseren en het door een ter zake deskundige organisatie moet worden uitgevoerd lijkt me volstrekt helder. Zoiets als ‘inside pissing in’ en dan de zaak netjes laten schoonmaken en opruimen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.