Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe toolbox middelengebruik

Diederik Wieman
Aan het gebruik van alcohol, drugs en/of medicijnen (ADM) kleven tal van risico’s. Naast geestelijke en lichamelijke gezondheidsschade kan middelengebruik ook de veiligheid op het werk beïnvloeden. De NVAB vindt dat de bedrijfsarts niet alleen een rol heeft in het signaleren en bespreekbaar maken van ADM-problematiek, maar ook een belangrijke preventieve taak. Praktische handvatten en informatie om die rol op te pakken, zijn te vinden in de nieuwe ADM-toolbox.

De toolbox bevat materialen die helpen om een ADM-beleid te maken waarmee bedrijven preventie van alcohol- en drugsgebruik op de werkvloer kunnen vormgeven. Zo is er een ADM-Handreiking, een werkwijzer ‘Vroegsignalering alcoholproblematiek op het werk’ en informatie over op maat gemaakte ‘Ikpas’ bedrijfspakketten. Binnenkort wordt ook de NVAB-leidraad ADM-beleid in de toolbox gepubliceerd.

Overigens verscheen eerder in TBV een uitgebreid artikel over het bespreekbaar maken van alcoholgebruik. Volgens de auteur, verslavingsarts Mary Janssen van Raay, vinden veel artsen dit een lastig onderwerp om aan te roeren. “Maar alcoholgebruik komt veel voor en de gezondheidsschade kan aanzienlijk zijn. Zaak dus om het gesprek toch aan te gaan!” In het artikel geeft ze tal van tips en voorbeelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.