Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Schaf vergoeding voor behandeling van lichte psychische klachten af’

Diederik Wieman
De toenemende druk op de ggz wordt volgens psychiater Damiaan Denys met name veroorzaakt doordat meer mensen met burn-out, neerslachtigheid, of andere lichte psychische klachten een beroep doen op de geestelijke gezondheidszorg. Denys, afdelingshoofd van het Psychiatrisch Centrum van het AMC Amsterdam, vindt het daarom een goed idee dat dit type patiënten hun behandeling uit eigen zak betalen. Mocht het zover komen, dan heeft dat ook gevolgen voor de bedrijfsgeneeskunde. Want zijn werknemers die bijvoorbeeld met burn-out door de bedrijfsarts worden doorverwezen bereid en in staat om de psycholoog zelf te betalen?
Foto: Universiteit van Amsterdam

Nooit eerder waren en er in Nederland zoveel psychologen en psychiaters. En nog is het niet genoeg, signaleert Damiaan Denys. In een interview met het online magazine Voxweb van de Radboud Universiteit zegt hij: “We zijn wereldwijd bijna koploper wat betreft het aantal psychologen en psychiaters, en nog is het niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Dat is op het eerste oog raar, want het aantal mensen met schizofrenie, dwangstoornissen of andere ernstige stoornissen is al decennia behoorlijk constant.”

Hij ziet de problemen in de geestelijke gezondheidszorg als een driekoppig monster, maar een simpele manier om die te verslaan is er niet. “Afschaffen van vergoedingen voor behandeling van lichte klachten is een van de dingen die moet gebeuren, maar voor een duurzame oplossing is het nodig om je pijlen te richten op alle drie de hoofden van het monster tegelijk. Dat is allereerst de marktwerking in de geestelijke gezondheidszorg. Maar de oorzaak ligt ook in de manier waarop wij als psychiaters zorg verlenen, door de indruk te wekken dat we iemands problemen kunnen oplossen. En ten slotte ligt het probleem ook bij de burger. Doordat die haar mentale ongemakken steeds meer cultiveert neemt de zorgvraag alleen maar toe. Al deze drie elementen zijn met elkaar verweven.”

Lees hier het hele interview met Damiaan Denys.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.