Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beoordelen van arbeidsongeschiktheidclaims via fysiek spreekuur vs. telefonisch spreekuur

Olga Kimel
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: Olga Kimel, arts in opleiding tot verzekeringsarts bij het UWV in Arnhem. Zij deed onderzoek naar of telefonische spreekuren tot een andere beoordeling van belastbaarheid hebben geleid.
© nimito / stock.adobe.com

De Covid-19-pandemie heeft geleid tot ingrijpende veranderingen om verspreiding van het SARS-CoV-2-virus te beperken. Zo werd er in maart 2020 een nieuwe werkwijze ontwikkeld, waarbij één-op-één spreekuurcontacten bij UWV zo veel mogelijk door telefonische spreekuren vervangen moesten worden. Onderzocht is of deze nieuwe manier van werken tot een andere beoordeling van de belastbaarheid heeft geleid?

Er werd een retrospectief dossieronderzoek van medische einde-wachttijd-dossiers met bijbehorende FML´s verricht. Het onderzoek was toegespitst op dossiers van klanten met specifieke lage rugklachten. De dossiers werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep bestond uit de medische einde-wachttijd-dossiers met de beoordelingsdatum in het jaar vòòr de Covid-19-pandemie. Bij deze groep werd er door de verzekeringsarts een fysiek spreekuur verricht. De andere groep bestond uit de dossiers met de beoordelingsdatum in het jaar daarna. Bij deze groep werd er door de verzekeringsarts een telefonisch spreekuur verricht. Er werd onderzocht of er verschil in de totaal FML-score tussen de beide groepen was.

De totaal FML-score in de beide groepen bleek bijna identiek te zijn. Er is geen significant verschil gevonden in de toegekende beperkingen bij een beoordeling van een WIA-aanvraag van klanten met specifieke rugklachten via een fysiek spreekuur in vergelijking met een beoordeling op afstand.

Lees het hele onderzoek hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.