Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een derde van de Nederlandse werknemers heeft last van angst of depressie

Diederik Wieman
Een derde (33%) van de Nederlandse werknemers zegt last te hebben van angst of depressie, en één op de tien (9%) rapporteert ernstige symptomen. Dit concludeert adviesbureau WTW op basis van eigen onderzoek onder 1036 Nederlandse werknemers.   

Uit het onderzoek blijkt dat angst of depressie de prestaties van werknemers sterk kan beïnvloeden: de betreffende medewerkers missen 23,4 dagen per jaar door verzuim, vergeleken met 12 dagen bij werknemers zonder deze klachten. Meer dan de helft (57%) van de mensen met angst- of depressies zegt vast te zitten in hun baan en naar een nieuwe werkgever te willen overstappen, wat een risico vormt voor lage betrokkenheid. 59% worstelt met alcohol en drugs-problemen. Een kwart van de werknemers wil dat hun werkgever hen helpt op het gebied van mentale gezondheid. Toch geven slechts twee op de vijf (40%) aan dat de initiatieven van hun werkgevers hebben geholpen om hun psychische gezondheid te verbeteren. Uit het onderzoek blijkt ook dat het gebruik van digitale kanalen, zoals apps en online fora, nuttig kan zijn. Van degenen die hier ‘intensief gebruik’ van maken, zegt 68% dat hun geestelijke gezondheid het afgelopen jaar is verbeterd. Van degenen die geen digitale tools gebruiken.

Over het onderzoek

Het onderzoek maakt deel uit van de Global Benefits Attitudes Survey, die om het jaar gehouden wordt. Aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd in januari 2022, deden ruim 35.000 werknemers in 23 landen mee,  waaronder 1.036 respondenten in Nederland. De respondenten werken bij grote en middelgrote particuliere werkgevers, in een breed scala van industrieën. Meer informatie over het onderzoek? Kijk dan hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.