Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ervaren belemmeringen in het functioneren bij het post-COVID-syndroom

Ellen Roukema
Jerry Spanjer
Ellen Roukema, arts in opleiding tot verzekeringsarts, deed onderzoek naar de invloed van het post-COVID-syndroom (PCS) op het functioneren van mensen. Ze deed dit in het kader van haar opleiding onder begeleiding van Jerry Spanjer, maar haar onderzoek ging ook door de review van collega's en het resultaat is hier te lezen, op TBV-online.

Bij het post-COVID-syndroom (PCS) is veel onderzoek gedaan naar symptomen, maar er is nog weinig bekend over de invloed op het functioneren. Het doel van dit onderzoek is om de belemmeringen die patiënten met PCS ervaren in het functioneren na een jaar of langer na hun besmetting, in kaart te brengen.

Ellen Roukema deed een vragenlijst-onderzoek onder patiënten met PCS die ingeschreven staan in de database van C-Support. 300 patiënten in de leeftijd van 18-66 jaar werden uitgenodigd om deel te nemen.

52% (n=156) heeft de vragenlijst volledig ingevuld. De meeste belemmeringen werden ervaren in de mentale activiteiten in het omgaan met lawaai/drukte, het omgaan met tijdsdruk en het concentreren bij bijna alle patiënten. De meest lichamelijke belemmeringen werden ervaren in de fysiek zwaardere activiteiten, zoals het tillen en dragen, traplopen, lopen en bovenhands werken. De PCS-patiënten besteden per week in belangrijke mate minder uren aan werk en andere sociale rollen. De meerderheid van de patiënten rust overdag.

Mentale belemmeringen werden vaker genoemd dan lichamelijke belemmeringen. De aanbeveling voor verzekeringsartsen is om tijdens het spreekuur aandacht te hebben voor met name ook de mentale belemmeringen en de bedrust overdag.

Lees het hele onderzoek hier.

1 REACTIE

  1. Bedankt voor het delen van dit vlot leesbare onderzoek.
    Mij valt het meest op dat bijna 80% van de respondenten vrouw is, dit had genoemd kunnen worden. Is er nog onderzocht op man/vrouwverschillen tav genoemde symptomen en mate van ernst van gerapporteerde symptomen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.