Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fors meer arbeidsongevallen

Diederik Wieman
Het aantal arbeidsongevallen is vorig jaar met 4% toegenomen ten opzicht van het jaar daarvoor. Dit blijkt uit het jaar verslag van de Arbeidsinspectie. Werkgevers zijn verplicht arbeidsongevallen te melden wanneer sprake is van een ziekenhuisopname, blijvend letsel of een dodelijke afloop. Afgelopen jaar deden zij dat 3.866 keer.
© Halfpoint / stock.adobe.com

Net als in eerdere jaren vielen in absolute zin de meeste slachtoffers van ernstige arbeidsongevallen in de sectoren industrie, bouwnijverheid en handel, vervoer en horeca.
Afgezet tegen het aantal banen is de bouwnijverheid in 2023 de sector waarin relatief de meeste slachtoffers van ernstige arbeidsongevallen vielen: gemiddeld 111 per 100.000 banen van werknemers, gevolgd door de landbouw met 77 en industrie met 71 slachtoffers per 100.000 banen. Ook dit is vergelijkbaar met eerdere jaren.
In 2023 onderzocht de Arbeidsinspectie in totaal 87 overlijdens in de werksfeer. Daarbij was in 15 gevallen sprake van een medische oorzaak voor het overlijden. De overige 72 betroffen dodelijke arbeidsongevallen. In 67 gevallen was het overlijden direct aan het werk gerelateerd en in 5 gevallen was er een andere oorzaak, bijvoorbeeld suïcide. Het aantal van 72 dodelijke slachtoffers van arbeidsongevallen is vergelijkbaar met eerdere jaren. Bekijk hier en hele jaarverslag van de Arbeidsinspectie.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.