Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies aan bedrijfsartsen: ‘Brand je niet aan de FML’

Bas Sorgdrager
De Functionele Mogelijkhedenlijst (FML) is een instrument voor de verzekeringsarts om de arbeidsbelastbaarheid in kaart te brengen. De bedrijfsarts doet er goed aan de FML niet te gebruiken, maar de arbeidsbelastbaarheid te beschrijven zoals de NVAB adviseert (BAR of inzetbaarheidsprofiel).

De feiten

Klaagster was als verpleegkundige werkzaam in een ziekenhuis. In de loop der tijd verslechterde de arbeidsrelatie, wat voor klaagster spanningen en uiteindelijk ook fysieke klachten opleverde met een ziekmelding tot gevolg. Klaagster is ontevreden over de zorg en begeleiding die zij van de bedrijfsarts heeft gekregen. Zij verwijt de bedrijfsarts in veertien klachtonderdelen onder meer het niet zorgen voor continuïteit in haar begeleiding, onregelmatigheden, traagheid en het niet nakomen van toezeggingen in het kader van het opstellen van drie FML-en, plus onregelmatigheden in het medisch dossier.

Overwegingen tuchtcollege

Over het gebruik van de FML overweegt het college dat de bedrijfsarts het zich hierdoor onnodig moeilijk heeft gemaakt. De FML is in het bijzonder bestemd voor de verzekeringsarts in het kader van een beoordeling door het UWV. De verzekeringsarts geeft in de regel bij een FML ook een aparte toelichting, die de bedrijfsarts hier niet heeft gebruikt. Voor gebruik door bedrijfsartsen is het zogenoemde inzetbaarheidsprofiel geschikter. Dat inzetbaarheidsprofiel geeft meer mogelijkheden tot nuancering dan een FML en bovendien kan daarin (anders dan bij een FML) wel melding worden gemaakt van een zodanig marginale belastbaarheid, dat spoor 2 als niet haalbaar buiten beschouwing kan worden gelaten.
Dit is juist in deze situatie van belang, omdat er tussen klaagster en bedrijfsarts discussie is geweest over de vraag of spoor 2 wel of niet gevolgd kon worden. En ook de arbeidsdeskundige heeft dit bij de bedrijfsarts aan de orde gesteld. De stelling van de bedrijfsarts dat hij niet kon uitgaan van ‘geen benutbare mogelijkheden’ en dat dit inhield dat klaagster minimaal voor 2 uur per dag belastbaar was, is daarom niet juist. Het vaststellen van een belastbaarheid voor minder dan 2 uur per dag is immers bij gebruik van het inzetbaarheidsprofiel wel mogelijk.

Leerpunt

Beschrijf de arbeidsbelastbaarheid aan de hand van de zes domeinen die het UWV in de FML hanteert. Dit geeft de bedrijfsarts meer mogelijkheden om marginale arbeidsmogelijkheden te benoemen.
Kijk voor de volledige tekst van deze uitspraak op tuchtrecht.overheid.nl en zoek met zaaknummer: ECLI_NL_TGZREIN_2022_58. Reageren? Stuur een e-mail naar tbvredactie@bsl.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.