Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

COVID-19-informatie uit Vlaanderen

De Belgische overheid beantwoordt de meest gestelde COVID-19-vragen op: https://​www.​info-coronavirus.​be/​nl/​. Burgers vinden er info over wat te doen als men zich ziek voelt, waar men zich kan laten testen en hoe de contactopsporing verloopt. Een interactief dashboard met real-time informatie over het aantal besmettingen, het aantal overlijdens en aantal hospitalisaties door COVID-19 in België vind je op: https://​epistat.​wiv-isp.​be/​covid/​
Sciensano, www.​sciensano.​be, is een Belgische weten- schappelijke instelling en een onderzoekscentrum voor onder meer Volksgezondheid. Hier vinden gezondheidsprofessionals de laatste richtlijnen omtrent de teststrategie. De geel gefluoresceerde delen (zie figuur) tonen de meest recente aanpassingen. Is keelpijn én hoofdpijn voldoende om een patiënt door te verwijzen naar een testcentrum? En iemand die asymptomatisch terugkeert uit een rode zone? U vindt het hier: https://​covid-19.​sciensano.​be/​nl/​covid-19-gevalsdefinitie-en-testing.

Corona Alert is de app die via Bluetooth werkt en elkeen die de app installeerde op de hoogte brengt indien men in de voorbije 14 dagen in contact kwam met iemand die positief testte én bereid was om dat testresultaat te delen via de app: https://​coronalert.​be/​nl/​. Dit gebeurt anoniem, je weet dus niet met wie, waar of wanneer je in contact kwam. Er zijn meldingen van laagrisicocontact of hoogrisicocontact. Hoogrisico betekent dat je 15 minuten op een afstand van twee meter of minder was. De op te volgen maatregelen bij laagrisicocontact (vooral beperken van sociale contacten) en bij hoogrisicocontacten (quarantaine) zijn opnieuw terug te vinden bij Scienscano.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-020-1331-9/MediaObjects/12498_2020_1331_Fig1_HTML.jpg
Scienscano, 12 december 2020
Het crisiscentrum biedt een helder overzicht van de meest relevante regelgeving en de Ministeriële Besluiten. https://​crisiscentrum.​be/​nl/​news/​crisisbeheer/​coronavirus-de-antwoorden-op-al-je-vragen.
De Belgische arbeidsartsen en hun collega’s preventieadviseurs hebben een sleutelrol in de contactopsporing bij een besmetting in een bedrijf. Draaiboeken zijn vrij te consulteren bij Co-Prev https://​co-prev.​be/​nl/​covid-19-informatie/​. Co-Prev verenigt als sectororganisatie alle Belgische Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.