Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Militaire oorlogsjournalisten; een vergeten groep?

Ryan Abdoelkariem
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: Ryan Abdoelkariem, met een verkennende studie naar belastende en beschermende factoren voor leden van het Combat Mediateam bij Defensie. Met dit onderzoek was hij genomineerd voor de Reinier Zielhuispenning.


Combat mediateams (CMT) zijn onderdeel van het Mediacentrum Defensie en verrichten journalistieke werkzaamheden bij oefeningen, ceremoniële aangelegenheden en in missiegebied. Bij deze groep is over de belastende factoren nog niets onderzocht en de risico-inventarisaties voor militairen zijn niet specifiek genoeg. Wat zijn de belangrijkste risicofactoren en beschermende factoren voor de gezondheid van CMT-leden?

Foto: ministerie van defensie

Abdoelkariem verrichtte een dwarsdoorsnede-onderzoek, waarbij de belastende en beschermende factoren zijn geïnventariseerd door middel van een vragenlijst. Met descriptieve statistiek verkreeg hij de resultaten. Achttien van de 31 benaderde CMT leden hebben de vragenlijst ingevuld (58%). De meest opvallende bevinding is de traumatische belasting. Er werden 115 stressoren, die voldoen aan de basisvoorwaarde voor het stellen van de diagnose PTSS, geteld onder de achttien respondenten.

Bij de CMTs zijn meerdere belastende factoren aanwezig die in de literatuur voorkomen bij militairen, (oorlogs)journalisten en de frequente reiziger. Deze factoren zijn in de onderzochte groep niet ondervangen en tevens ontbreken er enkele algemene maatregelen en interventies die bij militairen gebruikelijk zijn.

Het advies is drieledig: onderzoeken welke gebruikelijke militaire maatregelen ad-hoc kunnen worden ingevoerd, de RI&E bijstellen en kwalitatief vervolgonderzoek te doen naar de ervaren arbeidsbelasting.

Lees het hele onderzoek hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.