Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar long-Covid patiënten

Diederik Wieman
Wetenschappers uit Engeland en de Verenigde Staten hebben internationaal onderzoek gedaan naar de symptomen, het ziektebeloop en de impact op het dagelijks leven van long-Covid disease. Gedurende een periode van zeven maanden zijn met name extramurale patiënten gevolgd. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet.

Het betrof een online onderzoek onder patiënten die gediagnosticeerd waren met Covid-19 of waarvan een vermoeden bestond dat ze het virus hadden. De onderzoekspopulatie werd gevonden in COVID-19 supportgroepen en via social media. In totaal ontvingen de onderzoekers de gegevens van 3.762 patiënten uit 56 landen. Alle respondenten waren langer dan 28 dagen ziek.

De onderzoekers signaleerden 203 symptomen in tien van de elf orgaansystemen en 66 symptomen die langer dan zeven maanden duurden. Er is gekeken naar de impact op het (dagelijks) leven, werk en de rol van de eerstelijnsgezondheidszorg. Gebleken is onder meer dat ruim 90 procent van de respondenten langer dan 35 weken nodig had om te herstellen van COVID-19. De meest voorkomende symptomen na de zesde maand waren vermoeidheid, post-exertional malaise (PEM) en cognitieve stoornissen. Lees hier het artikel in The Lancet 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.