Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilotstudie van Boost2work2 België: impact evaluatie

Stéphanie Hollebosch
Stéphanie Hollebosch sloot de Interuniversitaire opleiding Master in de Arbeidsgeneeskunde af met een masterproef waarin ze de impact onderzocht van Boost2work2, een interventie met een combinatie van individuele en collectieve coaching om arbeidsongeschikten te helpen bij terugkeer naar werk. Deze Signaal bevat een samenvatting van haar onderzoek.
© WunderBild / stock.adobe.com

Inleiding

Het aantal langdurig zieken in België steeg de laatste tien jaar fors; meer dan 500.000 personen waren in 2022 langer dan een jaar arbeidsongeschikt. Het bestaande re-integratiebeleid is voorlopig onvoldoende om de stijging te keren. STEBO vzw ontwikkelde een innovatieve dienstverlening, Boost2work2 (https://stebo.be/boost2work/), uitgerold in een pilotstudie.

Methodologie

In drie Vlaamse provincies konden potentiële deelnemers tussen 1 april 2022 en 30 juni 2023 worden aangemeld door onder meer adviserend artsen (verzekeringsartsen, red.) van de mutualiteit en arbeidsartsen. Instapcriteria waren: een tot twaalf maanden arbeidsongeschikt, ‘ja-maars’ (ja zeggen tegen terugkeer, maar nood aan ondersteuning) en openstaan en gemotiveerd zijn voor coaching.

Deelnemers kregen vier maanden intensieve coaching bestaande uit individuele en groepssessies waarin gewerkt werd op de persoonlijke ontwikkelingen ondernemingsvaardigheden. Doel was twee individuele werkinstrumenten te maken per deelnemer:

  • Business model canvas (BMC), dat sterktes en werkpunten in een overzicht samenbrengt
  • Actieplan, dat processtappen opsomt om te komen tot werkhervatting

Via een mixed method onderzoek onderzochten we kwalitatief en kwantitatief de impact van Boost2work2 met dataverzameling op basis van klantenfiches, diepte-interviews en vragenlijsten. (link naar pdf)

Resultaten

Zeventien van de 23 potentiële deelnemers (73,9%) namen deel aan de pilootstudie.

De belangrijkste traject en loopbaan gerelateerde resultaten zijn samengevat in figuur 1.

Figuur 1: Traject en loopbaan gerelateerde uitkomsten.

Figuur 2 toont de toename in persoonlijke ontwikkeling tijdens het coaching traject: voor alle vijf de parameters was er significante vooruitgang (p<0,05) post versus pre coaching traject. Tien deelnemers (60%) gingen ook effectief terug aan het werk.

Figuur 2: Scores voor de 5 persoonlijke ontwikkelingseigenschappen voor en na Boost2work2.

In elke sessie werd er verder gewerkt aan het ontdekken van je sterktes. (…) Daardoor zie je meer en meer wat je wel kan, in plaats van negatief te denken en te zien wat je niet kan. Zo krijg je een veel beter zelfbeeld. Door mezelf bewust, aan de hand van mij sterktes, te laten zoeken naar vacatures kreeg ik terug het roer in eigen handen.”

Conclusie en praktijkimplicaties voor de arbeidsarts en de verzekeringsarts

De resultaten van de pilootstudie zijn bemoedigend; het is momenteel echter nog onduidelijk of en wanneer het project op grotere schaal zal uitgerold worden. De zoektocht naar financieringsopportuniteiten is lopende.

Stéphanie Hollebosch is arbeidsarts bij Cohezio, Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, België. Contact: stephanie.hollebosch@cohezio.be

Download  hier de thesis van Stéphanie Hollebosch 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.