Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast over gendersensitieve geneeskunde

Diederik Wieman
70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarbare klachten is vrouw. Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose? Wat is de impact hiervan op hun leven? Hoe kan dit in de toekomst anders en beter? In de podcast Geen kleine man nemen AudioCollectief SCHIK en journalist Sofie Peeters deze problematiek onder de loep.

Volgens de podcastmakers is een vrouw geen kleine man, maar – zo stellen ze – ‘toch werd het vrouwenlichaam lang zo gezien: hetzelfde, enkel wat lichter gebouwd en met andere geslachtsorganen. Medicatie, diagnoses en onderzoeken waren allemaal gebaseerd op het mannenlichaam. Hierdoor liep kennis over het vrouwenlichaam achterstand op. En nog steeds ervaren vrouwen opvallend vaker bijwerkingen van medicatie dan mannen en worden bepaalde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, endometriose en ADHD, moeilijk, (te) laat of niét bij vrouwen herkend.’

Wat weten we intussen wél over dat vrouwenlichaam en wat moet nog onderzocht worden? In de eerste aflevering komen verschillende professionals aan het woord, onder wie emeritus hoogleraar vrouwenstudies medische wetenschappen Toine-Lagro Janssen, onderzoeker Aranka Ballering en cardiologe i.o. Chahinda Ghossein. Ook krijgen vrouwen een stem wier leven getekend is door een lange zoektocht naar een diagnose.

Daarna verschijnen vijf afleveringen die dieper ingaan op specifieke onderwerpen uit de audiodocumentaire. Met onder meer een diepte-interview met gynaecoloog Wim Decleer en osteopaat Colette Peeters over endometriose; endocyronoloog-androloog Guy T’Sjoen over onderbelichte problemen bij mannen en mensen op het gender- of seksespectrum; verloskundige, docent en onderzoeker Bahareh Goodarzi over racisme en discriminatie in de geboortezorg; psychiater Sandra Kooij en klinisch psycholoog Els Blijd-Hoogewys over ADHD en autisme bij vrouwen; en hoogleraar Hester den Ruijter over hart- en vaataandoeningen bij vrouwen.

De makers

Audiocollectief SCHIK is niet onbekend in podcastland. Eerder maakten ze Bob, over de zoektocht naar de waarheid over de voormalige geliefde en mogelijk kind van een vrouw met dementie. Ook produceerden ze El Tarangu,  over de wielrenner José Manuel Fuente, die stierf, maar toen opeens weer opdook in België, en Laura H., over een meisje dat afreisde naar het Kalifaat. Sofie Peetersis documentairemaker & journalist. Ze maakte Femme de la rue, een documentaire over straatintimidatie, die leidde tot een antiseksismewet in België.

De zesdelige podcast Geen kleine man is vanaf 24 november te beluisteren via nporadio1.nl, vpro.nl/geenkleineman en de podcastplatforms.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.