Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aios verzekeringsarts Nadia Baart krijgt Talma-penning

Diederik Wieman
Nadia Baart, aios verzekeringsgeneeskunde bij UWV, heeft de Talma-prijs 2021 gewonnen. Zij kreeg de prijs, die jaarlijks wordt toegekend door de NVVG, voor haar onderzoeksartikel disability assessments by phone during the Covid-19 pandemic. De prijs bestaat uit een penning een vrij te besteden geldbedrag.  
Nadia Baart (r) ontvangt de Talmapenning uit handen van NVVG-beestuurslid Chantal Gielen

Het (nog niet gepubliceerde) artikel van Nadia Baart is een verkenning van de ervaringen van (verzekerings)artsen met telefonische beoordelingen en hun visie hierop ten aanzien van de toekomst. Tussen juni en augustus 2020 voerde ze een vragenlijstonderzoek uit onder alle artsen bij UWV. Uit de respons bleek dat de meeste artsen gewend waren geraakt aan de telefonische spreekuren. Bij de helft van de respondenten kostte het echter meer inspanning dan een fysiek spreekuur. Een meerderheid had moeite met inhoudelijke aspecten van beoordelen. Tegelijkertijd waren velen beter geworden in bepalen welke dossiers geschikt zijn voor telefonische beoordeling. Ruim de helft van de artsen wilde in de toekomst meer telefonische spreekuren blijven doen dan voorheen. Uit de resultaten blijken zowel positieve als negatieve ervaringen. Het is belangrijk om meer inzicht te krijgen onder welke voorwaarden een telefonisch spreekuur een zorgvuldig alternatief is en welke cliënten hiervoor geschikt zijn. Beeldbellen als mogelijke oplossing voor de ervaren problemen is een onderwerp voor vervolgonderzoek. De begeleiders van het onderzoek en tevens co-auteurs waren dr. Jan Hoving en dr. Birgit Donker-Cools.

Runner-up

Naast de winnaar van de Talma-prijs 2021 heeft de jury Astrid Kol als aanmoediging tot runner-up gekozen. Zij schreef het artikel ‘Interdoktervariatie in de urenbeperking bij de verzekeringsgeneeskundige beoordeling bij borstkanker’.

De Talma-prijs is vernoemd naar de Nederlandse politicus Syb Talma die aan het begin van de 20e eeuw de eerste minister voor sociale wetgeving was. De NVVG heeft de prijs in het leven geroepen om wetenschappelijk onderzoek door verzekeringsartsen (in opleiding) te stimuleren. Elk jaar kunnen auteurs een publicatie over een verzekeringsgeneeskundig onderwerp inzenden en meedingen naar de prijs. De jury beoordeelt de publicaties op tien onderdelen waaronder verzekeringsgeneeskundige relevantie, originaliteit, methodologie, toepasbaarheid, taalgebruik en schrijfstijl.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.