Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WIA-beoordeling 60-plussers zonder verzekeringsarts?

Diederik Wieman
Er is momenteel veel gedoe over een uitgelekte kamerbrief van minister Karien van Gennip (SZW). In de brief zou staan dat UWV voorlopig geen verzekeringsartsen meer hoeft in te schakelen voor de medische beoordeling van 60-plussers bij een WIA-aanvraag. Dagblad Trouw kwam met deze informatie op basis van anonieme bronnen. 60-Plussers zijn verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van alle WIA-aanvragen.    

Hoe de beoordeling van 60-plussers wel plaats gaat vinden is nog niet duidelijk. Uit de uitgelekte brief zou blijken dat UWV-arbeidsdeskundigen de WIA-beoordeling van 60-plussers voor hun rekening gaan nemen, maar ook dit is niet officieel bevestigd. UWV wil pas op de berichtgeving reageren als de kamerbrief van Van Gennip verzonden is. Ook het ministerie van SZW hult zich in stilzwijgen. Bronnen bij UWV spreken echter hun zorgen uit. Als er niet meer of anders wordt beoordeeld, kan dat een aanzuigende werking hebben. Het schrikbeeld van de WAO staat daarbij nog vers in het geheugen.

Het tekort aan verzekeringsartsen bij UWV zorgt al langere tijd voor oplopende wachttijden. Eind vorig jaar wachtten meer dan 12.000 mensen al langer dan de wettelijke termijn van acht weken op behandeling van hun aanvraag. Door het tekort is de gemiddelde wachttijd inmiddels achttien weken. Slechts dertig procent van alle aanvragen wordt op tijd afgehandeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.