Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 769 resultaten )
Verfijn zoekresultatenDoen of niet doen
Zolang ik hem nog niet geopend had, kon het nog alle kanten op. Nog even wat treuzelen, snel nog wat anders doen. Wat zou het deze keer worden? Weer een afwijzing? Met een vertrouwd bonkend hart opende ik de e-mail: 'Voordat we verder kunnen met het peerreview-proces hebben we uw schriftelijke verklaring nodig dat noch ChatGPT, noch enig ander kunstmatig intelligentieprogramma gebruikt is voor welk deel van de paper dan ook.' Zucht...
Boeken etc.Psychische aandoeningen
‘En wat doe jij?’
Werk/Gezondheid werd eind mei gepresenteerd in het Belgische Leuven op een studiedag van de Wetenschappelijke Vereniging Verzekeringsgeneeskunde1 over psychische arbeidsongeschiktheid.
Oude tijden, nieuwe tijden
De tijd vliegt, de zomer is alweer voorbij. Hoewel deze periode traditioneel een rustige tijd is met weinig nieuws, was dat dit jaar anders. Nieuwsapps berichtten regelmatig over weersextremen in Europa en ook wereldwijd. Over het Oekraïense zomeroffensief en de dood van Wagnerbaas Prigozhin. Maar ook dichterbij huis hadden we nieuwswaardige ontwikkelingen. Dit keer geen nieuwspauze tijdens het zomerreces.
Boeken etc.Kennis en kwaliteit
Vele checklists
Dit boek lees je als bedrijfs- of verzekeringsarts in de eerste plaats voor jezelf. De beroepsrelevante info over burn-out en het effect van telewerk op het professionele welzijn is mooi meegenomen.
Boeken etc.Re-integratie
Durven
Bewegen na de diagnose kanker? Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je kanker hebt heb je wel wat anders aan je hoofd dan bewegen. Toch is bewegen belangrijk bij het herstel.
MagazineBelastbaarheid/beoordeling; IZP FML
Hoe beoordeelt de arbeidsdeskundige het RIV?
Er is weinig bekend over het arbeidsdeskundig handelen bij toetsing van het re-integratieverslag (RIV). Wel is duidelijk dat werkgevers in ruim 40 procent van de opgelegde loonsancties ontevreden zijn over de RIV-beoordeling. Daarom dit onderzoek om inzicht te krijgen in de overwegingen van arbeidsdeskundigen bij de beoordeling van het RIV.
MagazineBeroepsziekten
Hoge kostenpost: verzuim psychische beroepsziekte
Verzuim door recent begonnen psychische beroepsziekten is gemiddeld hoger (66,5 dagen) dan door bewegingsapparaatberoepsziekten (27,4 dagen). Hierdoor zijn psychische beroepsziekten een grotere kostenpost (€2,58 miljard per jaar) dan bewegingsapparaat-beroepsziekten (€0,83 miljard per jaar). Zo blijkt uit het monitoren van de periode 2014-2020 in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA).
MagazineBelastbaarheid/beoordeling; IZP FML
Objectief vaststellen urenbeperking
Het vaststellen van beperking in duurbelastbaarheid is steeds een discussiepunt onder verzekeringsartsen geweest. Draagt de vernieuwde standaard Duurbelastbaarheid in arbeid bij aan meer duidelijkheid en overeenstemming? En is hierin verschil naar werkervaring (≤ 3 jaar versus > 3 jaar) in de verzekeringsgeneeskunde?
MagazineWet en ethiek
Wanneer is onderzoek zorgvuldig?
Een vrouw met chronische pijnklachten heeft zich arbeidsongeschikt gemeld voor haar werk in de schoonmaak. De gevraagde expertise naar aanleiding van de WIA-beoordeling is naar oordeel van het regionaal tuchtcollege voldoende zorgvuldig uitgevoerd.
MagazinePreventie
De zin van het preventief spreekuur
Het preventief spreekuur is een groot goed. De NVAB haalde de politiek in 2017 over om het preventief spreekuur (opnieuw) een wettelijk recht te maken voor de werknemer. Dit na jarenlang getouwtrek. Het open arbeidsomstandighedenspreekuur (vrije toegang tot de bedrijfsarts zonder tussenkomst van de werkgever) werd per 1 juli 2017 weer ingevoerd.