Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

12% Nederlanders heeft pijnklachten

Diederik Wieman
Er zijn veel mensen die door pijnklachten worden gehinderd in hun dagelijkse bezigheden thuis of op het werk. In 2021 gaf 12% van de Nederlanders aan hiervan last te hebben. Dit meldt het CBS op basis van de Gezondheidsenquêtes 2020 en 2021.

Mensen die in hun normale werkzaamheden gehinderd worden door pijn ervaren ook op andere aspecten van hun gezondheid meer problemen. Zo beoordelen zij veel minder vaak hun gezondheid als goed of zeer goed (30 procent) dan degenen die geen hinder door pijn ervaren (84 procent). Ook rapporteren 12-plussers die gehinderd worden door pijn drie keer zo vaak slaapproblemen en hebben ze meer contact met een huisarts, specialist, psycholoog, fysiotherapeut of alternatief genezer.

Het aandeel 12-plussers dat gehinderd wordt door pijnklachten is overigens nagenoeg gelijk gebleven sinds 2014. Vrouwen hebben vaker belemmeringen door pijn dan mannen: 15% tegen 8%. Zowel vrouwen als mannen worden bij normale werkzaamheden vaker gehinderd door pijn naarmate ze ouder worden. Bij vrouwen van 75 jaar of ouder is het percentage dat hinder ervaart met 27% het hoogst. Van de mensen met hinder door pijn kreeg bijna 23% opioïden verstrekt, zes keer zo veel als degenen die geen hinder ondervonden van pijn. Lees hier het hele bericht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.