Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beoordeling van rijgeschiktheid bij vrachtwagenchauffeurs met medische klachten

Wanda Plugge
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: Wanda Plugge met een kwantitatief onderzoek naar de medische beoordeling van rijgeschiktheid bij vrachtwagenchauffeurs. Hieruit blijkt dat 87% van de artsen aangeeft tijdens spreekuurcontacten ‘meestal’ tot ‘altijd’ uitspraak te doen over de rijgeschiktheid van de vrachtwagenchauffeurs.

Verminderde alertheid is een belangrijke factor bij verkeersongevallen met vrachtwagens. In bestaande medische richtlijnen bestaat onvoldoende houvast om medische bevindingen te vertalen naar verkeersveiligheid. Dit artikel richt zich op het maken van een eerste schatting van het percentage bedrijfsartsen dat een uitspraak doet over de rijgeschiktheid van vrachtwagenchauffeurs die zich ziekmelden met een medische diagnose.

Voor dit onderzoek is een kwantitatieve benadering gevolgd waarbij gegevens zijn verzameld via een digitale vragenlijst bij 103 (bedrijfs)artsen.

Conclusie

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat bedrijfsartsen zich in grote mate verantwoordelijk voelen voor het bepalen van de rijgeschiktheid van vrachtwagenchauffeurs met een medische diagnose. Er is behoefte aan meer en gerichtere scholing en duidelijke richtlijnen voor bedrijfsartsen om hen te ondersteunen bij het nemen van deze complexe beslissingen.

Lees het hele onderzoek hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.