Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepsziekten in beeld

Diederik Wieman
Aan het begin van dit jaar publiceerde de Inspectie SWZ (dat vanaf volgend jaar weer gewoon De Nederlandse Arbeidsinspectie heet) het rapport ‘Beroepsziekten in beeld’. Het rapport moet de Inspectie SZW beter zicht geven op waar beroepsziekten ontstaan. Ook biedt het waardevolle input voor beleidsontwikkeling op het terrein van gezond en veilig werken.    

Het rapport bestaat uit twee delen. Deel 1 van het rapport laat een aantal mechanismen zien binnen het stelsel van beroepsziekten, die een effectieve aanpak van preventie beroepsziekten in de weg kunnen zitten. Bijvoorbeeld het geringe risicobewustzijn bij bedrijven, de financieringssystematiek van de bedrijfsgezondheidszorg of het onbenut laten van kansen om te leren van beroepsziekten. Daarnaast dragen deskundigen ook perspectieven aan voor verbeteringen. Bijvoorbeeld een meer branchegerichte benadering bij het nemen van preventieve maatregelen of het beter benutten van instrumenten als het Periodiek Arbeidskundig Gezondheidsonderzoek.

In deel 2 van het rapport komen deskundigen uit het werkveld zelf aan het woord over onderwerpen als: de definities, cijfers en informatievoorziening over beroepsziekten, de drie grootste veroorzakers van beroepsziekten, de rol van verschillende actoren binnen het stelsel en ontwikkelingen op het gebied van compensatie van slachtoffers van een beroepsziekte. De uitspraken en conclusies in beide delen weerspiegelen de perspectieven en kennis uit het werkvel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.