Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cannabisgebruik bij uitzendkrachten in België: prevalentie en percepties

redactietbv
In België is de invoer, productie, het bezit, het gebruik en de verkoop van cannabis als illegale drug verboden. Juridisch heeft bezit voor eigen gebruik de laagste vervolgingsprioriteit. Zeen Van Kerkchove bevroeg bijna 200 uitzendkrachten over hun cannabisgebruik. Dit onderzoek vond plaats in het kader van de opleiding tot preventieadviseur-arbeidsarts. Dit is een samenvatting van het eindwerk waarmee de opleiding werd afgesloten, met een link naar het hele onderzoek.
© Shidlovski / Getty Images / iStock

Cannabisgebruik is geassocieerd met gedaalde rijvaardigheid en een hogere kans op werkloosheid, ontslag en afwezigheid op het werk.

Doel van de studie

Deze studie onderzoekt bij uitzendarbeiders in Vlaanderen
• de prevalentie van cannabisgebruik, en
• de perceptie van invloed op arbeidsveiligheid

Methode

In België, voeren arbeidsartsen een ‘voorafgaande gezondheidsbeoordeling’ uit bij uitzendarbeiders: Is de uitzendkracht medisch geschikt voor de job? In februari-maart 2023, vroegen tien arbeidsartsen, na de geschiktheidsbepaling, aan de uitzendkracht een vragenlijst te vervolledigen over cannabisgebruik en arbeidsveiligheid.

De statistische analyse omvatte een Wilcoxon Rank Sum test. Dit is een test voor het vergelijken van een variabele tussen twee groepen. Resultaten werden gecorrigeerd voor geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

Resultaten

De steekproef omvatte uitzendarbeiders, 76% mannen en de gemiddelde leeftijd was 33,3 jaar (SD: 11,5). Van de 192 deelnemers gebruikten er 60 (31,3%) minstens een maal per jaar en 42 (21,9%) minstens twee maal per maand. Gebruik van cannabis in het afgelopen jaar was meer prevalent bij mannelijke (37,7%) dan bij vrouwelijke (10,9%) en meer bij uitzendkrachten jonger dan 36 jaar (39,2%) bij collega’s van 36 jaar of ouder (18,1%).

In de groep van cannabisgebruikers dacht 85% dat hun gebruik niet tot meer arbeidsongevallen leidde, ten opzichte van 25% bij niet-gebruikers – een significant verschil (p < 0,001). 70% van de gebruikers zag geen negatieve invloed in van cannabisgebruik kort voor een risicovolle taak ten opzichte van 24,2% bij niet gebruikers (zie figuur).

Figuur: gepercipieerde invloed van cannabisgebruik op arbeidsveiligheid

Discussie en conclusie

31,3% van de uitzendarbeiders in Vlaanderen gebruikt minstens een maal per jaar cannabis, wat ongeveer vier maal frequenter is dan in de volledige Belgische werknemerspopulatie (7,4%). Gebruikers zijn vooral jonge mannelijke uitzendarbeiders.
85% van de cannabisgebruikers heeft de perceptie dat hun gebruik geen negatieve invloed heeft op de arbeidsveiligheid.

Implicaties voor de arbeidsgeneeskundige praktijk

Aangezien cannabisgebruik zo prevalent is bij uitzendkrachten, roept dit vragen op naar de prevalentie van ander druggebruik. Er is meer onderzoek nodig naar enerzijds ander soort druggebruik en anderzijds naar de exacte invloed van cannabis op de arbeidsveiligheid aangezien de beschikbare studies van gebrekkige kwaliteit zijn.

Daarnaast is er nood aan een arbeidsgeneeskundige richtlijn rond cannabisgebruik.

Auteur

Dr. Zeen Van Kerckhove is arbeidsarts bij Cohesio.
Contact: vk.zeen@gmail.com

Lees het hele onderzoek hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.