Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een derde van alle ziekmeldingen door corona

Diederik Wieman
In december 2021 daalde het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland naar 4,9% (ten opzichte van 5,1% in november 2021). Toch blijft het verzuim voor de tweede maand op rij uitzonderlijk hoog, zo blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, die werkzaam zijn voor circa 1 miljoen werknemers.  

Volgens de organisatie komt dit met name door corona. Maar liefst een derde van alle ziekmeldingen houdt verband met COVID-19. De uitzonderlijk hoge verzuimcijfers van het laatste kwartaal zien de arbodiensten ook terug in het gemiddelde verzuim over heel 2021: een jaar waarin het gemiddelde verzuim steeg en werknemers langer ziek waren. Het gemiddelde verzuim daalde in december licht, maar is met 4,9% nog steeds uitzonderlijk hoog. Bij bedrijven in het MKB (tot 200 medewerkers) ligt dit percentage met gemiddeld 4,4% net als altijd lager dan bij grote bedrijven. Binnen het klein MKB (tot 50 medewerkers) ligt dit zelfs op 4,1%. Dat het verzuimpercentage in december iets afnam was het gevolg van de lockdown  en de kerstvakantie.

De sectoren die in december het hoogste verzuim hadden, zijn de gezondheidszorg (6,7%), de industrie (5,6%), het onderwijs (5,5%) en de bouwnijverheid (5,1%), sectoren waar werknemers volgens een dienstrooster en vrijwel altijd op locatie werken. Een coronabesmetting bij een collega en de beperkte mogelijkheden om thuis te werken, hebben in deze sectoren meer impact. Ter vergelijking, bij financiële instellingen en de zakelijke dienstverlening was het verzuim met respectievelijk 4,4% en 3,8% het laagst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.