Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik van Chat-GPT in de verzekeringsgeneeskunde

Ruud Roos
Kunstmatige intelligentie is inmiddels doorgedrongen tot het dagelijks leven van bijna iedereen, of we nu willen of niet. Ook in de spreekkamer kan AI van pas komen, maar het menselijke aspect blijft belangrijk, betoogt aios verzekeringsgeneeskunde Ruud Roos in deze blog voor TBV-online.
© FAMILY STOCK / Stock.adobe.com

Het zal u ongetwijfeld niet zijn ontgaan en zo wel, dan bij dezen: de AI-trein is vertrokken en niet meer te stoppen. Chat-GPT is een computerprogramma dat functioneert als een chatbot. Het maakt gebruik van machine learning-algoritmes om contextuele informatie te begrijpen en antwoorden te genereren op basis van de ingevoerde tekst.

Snelle vraagbaak

De resultaten zijn verbluffend. Zonder talloze medische bronnen te raadplegen, heb ik tijdens mijn spreekuur direct beschikking over informatie. Dit is geen toekomstmuziek, dit is nu. Ik geef twee recente voorbeelden.

Een cliënt meldt meerdere ziektebeelden tijdens het spreekuur en ik vraag aan Chat-GPT wat de belangrijkste kenmerken zijn die invloed kunnen hebben op arbeid – het is immers een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling. Ik krijg direct de belangrijkste kenmerken, die ik toets aan mijn parate kennis (‘Ah ja, dat is ook zo’) en vervolgens check ik de ervaren belemmeringen bij de cliënt, om daarna concrete voorbeelden terug te krijgen.

Hulp bij het schrijven

Het tweede voorbeeld is dat ik twijfel over mijn zojuist geschreven beschouwing, die ik door het AI-programma laat controleren met de opdracht (‘prompt’): ‘Check dit stuk op taalfouten.’ Het antwoord? ‘Er zitten geen taalfouten in, maar ik heb wel suggesties om de leesbaarheid te verbeteren.’ Vervolgens krijg ik mijn eigen beschouwing voorgeschoteld, maar dan eerlijk gezegd echt beter leesbaar. Ik moest even bijkomen, begrijpt u wel.

Consistent advies

Een ander concreet voordeel is de consistentie en standaardisatie die AI biedt. Menselijke vooroordelen en variabiliteit kunnen van invloed zijn op de beoordelingen van verzekeringsgeneeskundigen. Hoewel bias een reëel risico is in dit soort modellen, is Chat-GPT vrij van dergelijke invloeden en kan daarom consistent advies uitbrengen op basis van de ingevoerde gegevens. Dit draagt bij aan meer gelijkheid en rechtvaardigheid in het beoordelingsproces, wat van cruciaal belang is voor eerlijke verzekeringspraktijken. AI kan relevante en consistente informatie verstrekken, waardoor verzekeringsgeneeskundigen worden ondersteund bij het nemen van weloverwogen beslissingen die gebaseerd zijn op een bredere kennisbasis.

Al met al opent AI een nieuwe horizon voor de verzekeringsgeneeskunde. De voordelen, zoals tijdsbesparing, consistentie, beslissingsondersteuning zijn tastbaar. Laten we deze technologie omarmen en verder ontwikkelen, terwijl we ervoor zorgen dat het menselijke aspect van de verzekeringsgeneeskunde nooit uit het oog wordt verloren.

Auteur

Ruud Roos MA MSc, aios verzekeringsgeneeskunde bij het UWV in Alkmaar.
Contact: ruud.roos@uwv.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.