Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hartritmevariabiliteit bij overspanning en burn-out

Boyd Thijssens
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: Boyd Thijssens met zijn onderzoek Kan het meten van de hartritmevariabiliteit (HRV) een objectieve toevoeging zijn aan de bedrijfsgeneeskundige diagnostiek van overspanning en burn-out bij werknemers?

Boyd Thijssens, aios bedrijfsgeneeskunde bij De Nieuwe Arts, deed in het kader van zijn opleiding onderzoek naar hartritmevariabiliteit (HRV) bij overspanning en burn-out van werknemers. Deze laatste twee aandoeningen vormen een wijdverspreid probleem met gevolgen op individueel, werkgevers- en maatschappelijk niveau.

Gedegen begeleiding gericht op snel én duurzaam herstel is daarmee van evident belang. Momenteel wordt deze begeleiding afgestemd op de mate van herstel, geduid met een fasediagnose, verkregen op basis van anamnestische gegevens. Het zou waardevol kunnen zijn om in aanvulling op deze diagnostiek een snelle, niet-invasieve en objectieve meting te kunnen doen. Er zijn aanwijzingen uit de literatuur dat dat zou kunnen door het meten van de hartritmevariabiliteit (HRV). In deze studie is de samenhang tussen een eenmalige vingertop HRV-meting en de fasediagnose onderzocht om de waarde van de HRV te evalueren. Lees het hele onderzoek hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.