Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herken laaggeletterdheid

Diederik Wieman
De gezondheidssituatie van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven is minder goed. Dat komt omdat zij vaak de vaardigheden missen om  goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg. De gevolgen hiervan voor hun gezondheid zijn groot.  Daarom is het voor bedrijfsartsen belangrijk om laaggeletterdheid te signaleren. De Stichting Lezen en Schrijven biedt verschillende handvatten.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat komt neer op ongeveer 1 op de 6 mensen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Dat heeft grote impact op hun persoonlijke leven. Wie niet goed kan lezen, schrijven en/of rekenen, vindt minder snel een baan, leeft vaak minder gezond en heeft minder grip op geldzaken. Bovendien zijn taalproblemen de oorzaak van 10% van de zware ongevallen in de sector procesindustrie. Ook hebben laaggeletterden meer moeite met therapietrouw, zelfzorg en het gebruik van bijsluiters. Door dit alles hebben laaggeletterden een 1,5 grotere kans op vroegtijdig overlijden.

De Stichting Lezen en Schrijven biedt speciaal voor de zorgsector een aantal tools en online trainingen om laaggeletterdheid te herkennen en ermee om te gaan. Zo is er in het kader van de week van de Week van Lezen en Schrijven (6 tot en met 12 september) een online sessie ‘Laaggeletterde cliënten in jouw praktijk?’ Deze kennissessie voor zorgprofessionals met direct cliënt contact vindt plaats op 9 september tussen 10.30 en 12.00 uur. 

Verder biedt de stichting ook een online training van 45 minuten om laaggeletterdheid te herkennen. Klik hier voor meer informatie over deze training.

Alle activiteiten van de stichting zijn kosteloos te volgen. 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.