Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het goede gesprek rondom de vervroegde WIA aanvraag

Annemieke Pepplinkhuizen
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: Annemieke Pepplinkhuizen, over begeleiding van werknemers met uitgezaaide kanker. Bedrijfsartsen wijzen hen op de mogelijkheid vervroegd te worden beoordeeld voor de WIA. Dit onderzoek wijst uit dat dit zeer zorgvuldig gaat.

Ongeveer 38 duizend patiënten in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose uitgezaaide kanker. Het sociale vangnet in Nederland biedt deze patiënten de optie om, bij volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid, niet meer te hoeven werken. Het UWV beoordeelt de vervroegde WIA. De mogelijkheid en keuze hiervoor wordt door de bedrijfsarts met de werknemer besproken en indien gewenst wordt er een medische verklaring opgesteld.

Om bedrijfsartsen handvatten te geven voor het voeren van het gesprek over een eventueel vervroegde WIA-aanvraag met werknemers met uitgezaaide kanker, is onderzocht wanneer bedrijfsartsen dit gesprek als tijdig en goed kwalificeren. Dit is gedaan door middel van interviews met acht bedrijfsartsen werkzaam bij één arbodienst.

Het blijkt dat het juiste moment voor dit gesprek wordt gekozen door de bedrijfsarts. De meeste geïnterviewde bedrijfsartsen maken de professionele inschatting of de werknemer zowel emotioneel als rationeel voldoende in staat is om de mogelijkheid van de vervroegde WIA te bespreken. De meeste bedrijfsartsen hechten veel waarde aan het opbouwen van een goede arts-patiënt relatie om deze inschatting te kunnen maken.

De meesten creëren een veilige en vertrouwde situatie om het gesprek te kunnen voeren door de werknemer geheel centraal te stellen in hun wensen en behoeften rondom het bespreken van de Vervroegde WIA aanvraag. De meeste bedrijfsartsen willen aansluiten bij de mate van acceptatie en emotionele balans van de werknemer voor het juiste tempo van volledige informatievoorziening en de wijze van het te voeren gesprek. De meesten bieden ruimte voor twijfel, maar zorgen ervoor dat de mogelijke keuze voor de vervroegde WIA binnen de geldende termijnen van wet- en regelgeving blijft.

Bedrijfsartsen vinden het gesprek over een vervroegde WIA-aanvraag goed als de werknemer een goed geïnformeerde en persoonlijke keuze heeft kunnen maken voor het wel of niet aanvragen van de vervroegde WIA, ongeacht welke keuze er wordt gemaakt.

Lees het hele onderzoek hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.