Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In Memoriam: Ton van Oosterom (1929 – 2023), een eminente spoordokter

André Weel
Op 1 juni is Ton van Oosterom overleden, voorzitter van de NVAB van 1978 tot 1981. André Weel herdenkt hem in deze tekst.

Inmiddels zijn er al 15 bedrijfsartsen als voorzitter in zijn voetsporen getreden. Ton onderscheidt zich van zijn opvolgers in een aantal opzichten. Ik heb hem leren kennen als een zeer aimabel mens met veel gevoel voor humor en een heel ontspannen manier van voorzitter-zijn. Ik ontmoette hem voor het eerst op de BG-Dagen in Hotel Cocagne te Eindhoven, voorjaar 1979. Hij toonde veel persoonlijke interesse. Hij bemoeide zich ook met de ‘jonkies’ waar ik toen toe behoorde. De NVAB kwam destijds op mij over als een oudere-mannenclub met een hoog ons-kent-ons-gehalte, en dan voel je je al snel een buitenstaander. Ton wist dat te doorbreken.

Ton is zijn hele beroepsleven werkzaam geweest als bedrijfsarts voor de Nederlandse Spoorwegen. In het interview in TBV nr. 9 van 2014 blikt hij daar met veel voldoening op terug. Als spoordokter heeft hij bij NS het hele bedrijf bottom-up leren kennen. Branchegericht werken is heel belangrijk om kennis over arbeid en arbeidsomstandigheden op te bouwen. En om die kennis door te geven! Met de overname van de BGD van NS door de Arbo Management Groep in 1996 is daar een einde aan gekomen. Ton koestert zijn goede herinneringen. In 2021 schrijft hij in een brief aan het NVAB-bestuur:

Ik kijk met veel plezier terug op de tijd dat ik een actieve rol in de vereniging mocht spelen, met name mijn voorzittersjaren. Wat gebeurde er veel in die tijd! In Nijmegen, Maastricht en Rotterdam een hoogleraar bedrijfsgeneeskunde. Een dreigend ‘stuwmeer’ aspirant-bedrijfsartsen, aangepakt met een nieuwe opleiding in Nijmegen onder leiding van Henk Wolvetang. Een NVAB-bestuur dat elk jaar samen met de medisch adviseur van de Arbeidsinspectie een middag door minister Albeda van Sociale Zaken werd ontvangen om de gang van zaken te bespreken. De uitbreiding van de Wet op de Bedrijfsgeneeskundige Diensten. De Bedrijfsgeneeskundige Dagen, jaarlijks in Hotel Cocagne te Eindhoven georganiseerd door de CCN en het NVAB. Het waren mooie jaren.

Ton was ook actief lid van het International Forum on Organisational Health (IFOH), een internationale vereniging van bedrijfsartsen, psychologen en managers. Voor de Nederlandse afdeling, IFOH-BeNe, heeft hij een aantal goede teksten geschreven over het wezen van de bedrijfsgezondheidszorg. Die zijn gelukkig bewaard gebleven. Ton was een echte denker, van een formaat en diepgang die zeldzaam zijn onder bedrijfsartsen, die meestal louter pragmatisch zijn ingesteld.

André Weel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.