Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Loondoorbetaling bij ziekte. Wat zeggen de politieke partijen?

Diederik Wieman
MKB-Nederland en VNO-NCW hebben de verkiezingsprogramma's van de grootste politieke partijen geanalyseerd. Dit geeft inzicht in hun standpunten met betrekking tot loondoorbetaling bij ziekte. Wat zijn de partijen hiermee van plan?
© DesignIt / Zoonar / picture alliance

Meerdere partijen hebben in hun programma het voornemen om de termijn van verplichte loondoorbetaling bij ziekte te verkorten. Dit varieert van voorstellen om de termijn te verkorten van twee jaar naar één jaar en tot slechts zes maanden. Zo vindt de SGP de huidige verplichte loondoorbetaling bij ziekte door de werkgever te lang. De partij wil de termijn verkorten door deze terug te brengen van twee naar anderhalf jaar. FVD en JA21 zijn het samen eens over het terugbrengen van de loonbetalingsplicht naar één jaar. NSC deelt dit standpunt, maar geeft daarbij aan dat het UWV een jaar langer loondoorbetaling moet kunnen opleggen als werkgevers hun re-integratieverplichtingen onvoldoende zijn nagekomen. BVNL vindt één jaar nog te lang en ziet de loondoorbetalingsplicht van de werkgever liefst teruggeschroefd worden naar zes maanden. Sommige partijen leggen specifieke nadruk op het ondersteunen van mkb-werkgevers. Zij willen de financiële en administratieve lasten verminderen. Zo heeft GroenLinksPvdA in haar verkiezingsplan opgenomen dat ze de middelen wil verhogen voor de verzuim- en ontzorgverzekering die mkb’ers verzekert tegen de kosten van loondoorbetaling, die helpt met de re-integratieverplichtingen en die administratie uit handen neemt. Ook wil de partij de premie verlagen die kleinere werkgevers betalen voor arbeidsongeschiktheid. De CU wil de regels rond loondoorbetaling bij ziekte aanpassen, wat zou zorgen voor lagere risico’s voor kleinere werkgevers om mensen in vaste dienst te nemen. De partij geeft niet aan om welke aanpassingen het gaat. De VVD vindt ziekte van werknemers nu een te groot risico voor kleine werkgevers. De VVD wil daarom verdergaan met de ingezette hervorming van de loondoorbetalingsregels om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken en de bureaucratie te verminderen.

Collectief vangnet of overheidsinterventie

Enkele partijen willen ook een collectief vangnet of overheidsinterventie na een bepaalde periode van loondoorbetaling om de last voor werkgevers verder te verminderen. Zo wil BVNL dat de loondoorbetaling van werkgevers na zes maanden wordt overgenomen door de overheid. DENK wil een collectief vangnet voor mkb’ers om de loondoorbetaling bij ziekte te betalen.Geen specifiek standpunt Er zijn ook partijen die geen specifiek standpunt innemen over het onderwerp loondoorbetaling bij ziekte. CDA, PvdD, BBB, BIJ1, SP, Volt en PVV zeggen hier niets over in hun verkiezingsprogramma’s. Kijk ook op www.loondoorbetalingbijziekte.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.