Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar thuiswerken in re-integratietrajecten zoekt deelnemers

Jozien Wijkhuijs
De coronacrisis heeft ons interessante lessen geleerd over de zin en onzin van thuiswerken. Promovenda Liz Beekman brengt de voor- en nadelen ervan in kaart, om zo een leidraad te creëren voor het implementeren van thuiswerken in re-integratietrajecten bij verzuim. Om die leidraad te kunnen opstellen, heeft ze mensen nodig die willen deelnemen aan haar onderzoek. TBV sprak haar over het onderzoek en over haar oproep.
© Contrastwerkstatt/Stock.adobe.com

Liz Beekman is promovenda bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar thuiswerken, re-integratie en duurzame inzetbaarheid. ‘Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen,’ vertelt ze. ‘De insteek van dit onderzoek is dat we gebruik maken van de infrastructuur voor thuiswerken die is ontstaan door de coronacrisis. Thuiswerken is gemakkelijker geworden, de systemen om het mogelijk te maken zijn op orde.’

Nu dat zo is, wil Beekman inzichten verwerven om die infrastructuur te benutten om het re-integratieproces bij verzuim soepeler te laten verlopen. ‘Het is belangrijk om te zorgen dat mensen duurzaam inzetbaar zijn,’ zegt ze. ‘Het liefst voorkom je dat mensen ziek worden, maar dat is natuurlijk niet helemaal mogelijk, het hoort bij het leven. Ook gezien de vergrijzing en de druk die er al staat op het vinden van geschikt personeel, is het van belang om te zorgen dat mensen langdurig gezond kunnen blijven werken of dat ze soepel kunnen re-integreren, mocht dat nodig zijn.’

Voor- en nadelen

Veel mensen vinden de stap van ziek thuis zitten terug naar kantoor best heftig en zwaar, zeker als ze lang ziek zijn geweest. Gedeeltelijk thuiswerken zou voor die mensen een heel goede tussenstap kunnen zijn, om weer langzaam te wennen aan werken in een omgeving die comfortabeler is dan een kantoor. ‘Ze zouden dan bijvoorbeeld gemakkelijker pauze kunnen nemen op momenten dat dat nodig is, of zelfs af en toe even kunnen gaan slapen,’ vertelt Beekman.

Maar risico’s zijn er ook. ‘Het kan ook gebeuren dat mensen veel meer gaan werken dan is afgesproken met de bedrijfsarts en leidinggevende, of dat er contextuele factoren zijn die het thuiswerken niet fijn maken. Bijvoorbeeld als er geen rustige werkplek is thuis, of dat er kinderen zijn die ook aandacht vragen.’ Haar onderzoek is erop gericht om alle voor- en nadelen en kansen en knelpunten in kaart te brengen. ‘Voor wie is dit een goed idee en wanneer, in welke context, hoe helpt het,’ vat ze het zelf samen. ‘We willen zoveel mogelijk informatie daaromheen verzamelen, om op basis daarvan een leidraad te maken die werknemers, leidinggevenden en bedrijfsartsen kunnen raadplegen gedurende het verzuimtraject, bijvoorbeeld in geval van re-integratie na langdurig verzuim of bij een chronische ziekte.’

Conceptleidraad

Op dit moment zijn er daarom zoveel mogelijk participanten nodig voor haar onderzoek en dan met name mensen die zelf aan het re-integreren zijn of die langere tijd ziek zijn. ‘We hebben input nodig van mensen die in die situatie zitten, zodat we samen kunnen verkennen wat voor die mensen van belang is, wat voor die mensen als prettig en onprettig kan worden ervaren bij het weer-aan-het-werk gaan.’ Ook verzamelt ze input van mensen die op dit moment gezond aan het werk zijn.

Als er genoeg data zijn verzameld vanuit vragenlijsten, analyseren Beekman en haar collega’s die en stellen op basis van alle bevindingen uit haar promotieonderzoek een conceptleidraad op voor wel of niet thuiswerken in re-integratietrajecten. Daarna zal de leidraad worden geïmplementeerd, bij onder andere de Radboud Universiteit en het UWV, om te zien of de leidraad een succes is en of het de werknemer, leidinggevende en bedrijfsarts helpt tijdens het re-integratieproces.

Op dit moment is Beekman dringend op zoek naar deelnemers, vooral die vanuit verzuim of re-integratie hun ervaringen kunnen delen. Kijk voor meer informatie op de flyer en doe mee!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.