Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reacties op door UWV verstrekte WIA-uitkeringen zonder oordeel verzekeringsarts

Diederik Wieman
De berichtgeving dat UWV Zwolle vorig jaar WIA-uitkeringen zonder tussenkomst van een verzekeringsarts toekende, heeft veel losgemaakt. UWV trekt deels het boetekleed aan, maar wil tegelijkertijd praten over wetswijzigingen. NVVG-voorzitter Rob Kok voorziet een uitholling van het vak van verzekeringsgeneeskundige. Gijsbert van Lomwel (directeur van de NVAB) vindt dat het vak aantrekkelijker gemaakt moet worden zodat meer artsen kiezen voor het specialisme verzekeringsgeneeskunde.

UWV Zwolle heeft vorig jaar bij wijze van pilot WIA-uitkeringen verstrekt aan zieke 60-plussers zonder dat zij gezien waren door een verzekeringsarts. In de regio Hengelo bestaan  vergelijkbare plannen. Daar is het de bedoeling om een wachtlijst van 821 zieke werknemers snel weg te werken door ze een WIA-uitkering te geven zonder dat er een verzekeringsarts aan te pas komt. Daarvoor komen ook mensen jonger dan zestig jaar in aanmerking. De berichten over kwamen naar buiten via Trouw en RTL Nieuws die stelden dat de maatregel, die volgens de wet niet mag, is genomen vanwege een groot tekort aan verzekeringsartsen en oplopende wachtlijsten van zieke werknemers. Namens UWV reageert RvB-lid Guus van Weelden op de berichtgeving. “Eén voorstel (Hengelo) is alleen nog een idee en is dus niet uitgevoerd”, aldus van Weelden. “Het andere voorstel heeft geleid tot één zeer kleinschalige proef in Zwolle onder 30 mensen waarbij zieke werknemers van 60 jaar en ouder een WIA-uitkering krijgen toegekend na een (plausibiliteits)beoordeling door een arbeidsdeskundige.” Van Weelden trekt wel het boetekleed aan door te stellen dat deze gang van zaken niet conform de huidige wet- en regelgeving is. “Dat betekent dat er toestemming nodig is van de Raad van Bestuur en het ministerie van SZW. Er is geconstateerd dat dit proces niet op de juiste manier is verlopen. Inmiddels is het ministerie hierover ingelicht.”

Dat UWV al geruime tijd kampt met achterstanden in de WIA-beoordelingen, is algemeen bekend. De minister van SZW heeft dit vorig jaar april in een brief aan de Tweede Kamer benoemd als een maatschappelijk probleem. Van Weelden: “Aanpassingen van wet- en regelgeving zijn daarbij onontbeerlijk om de vraag naar sociaal-medische beoordelingen te verlagen. UWV is hierover in gesprek met het ministerie en medewerkers is gevraagd actief mee te denken in de zoektocht naar oplossingen. Zij ervaren het probleem elke dag aan den lijve in hun contact met cliënten. Dat heeft onder meer geleid tot de twee voorstellen waar in de berichtgeving aan gerefereerd wordt. In beide gevallen gaat het om voorstellen gericht op het snel duidelijkheid geven aan cliënten die wachten op een WIA-beoordeling.”

Rob Kok reageert in een column in Medisch Contact furieus. Hij vindt het onbestaanbaar dat zelfs maar overwogen wordt om niet-medici herbeoordelingen van arbeidsongeschikten te laten verrichten om zo achterstanden weg te werken. Het leidt volgens Kok tot marginalisering van de verzekeringsgeneeskundige.

Eveneens in Medisch Contact reageert Gijsbert van Lomwel, directeur van de NVAB op het probleem van de achterstanden bij het UWV: ‘Het opleiden van nieuwe verzekeringsartsen is een deel van de oplossing. Dan moet je wel het vak aantrekkelijk maken, en daar hoort perspectief en een goed kennis- en kwaliteitsbeleid bij. Zoals via het kenniscentrum verzekeringsgeneeskunde.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.