Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeringsarts moet zorgvuldig onderzoek doen

Bas Sorgdrager
In deze bijdrage analyseert klinisch arbeidsgeneeskundige Bas Sorgdrager een tuchtzaak. Hij pleit daarbij voor goed onderzoek van de verzekeringsarts.

Een verzekeringsarts heeft een medisch rapport over een werknemer (klager in deze zaak) uitgebracht in het kader van een deskundigenoordeel. Het ging om een 47-jarige man, die uitviel met psychische klachten door een te grote draaglast die zijn draagkracht te boven ging. Gezien de verkregen informatie van de bedrijfsarts kan er worden gesteld dat er nog beperkingen zijn op het psychisch vlak.

Echter, de beperkingen zijn niet dusdanig dat belanghebbende voldoet aan het medisch arbeidsongeschiktheidscriterium voor benutbare mogelijkheden. Er zijn benutbare mogelijkheden die in kaart dienen te worden gebracht, waarbij de beperkingen voor het persoonlijk/sociaal functioneren worden omschreven.

Klagende werknemer verwijt de verzekeringsarts dat zij haar onderzoek onzorgvuldig en in strijd met het professioneel handelen heeft gedaan. Doordat de verzekeringsarts geen verweerschrift heeft ingediend en niet ter zitting is verschenen, is haar verweer niet bekend. Het college stelt vast dat de verzekeringsarts klager zelf niet heeft gezien en onderzocht, zij heeft haar rapportage slechts gebaseerd op informatie die zij van de bedrijfsarts heeft verkregen. Daarbij heeft zij haar conclusie niet onderbouwd. De medische rapportage voldoet daarmee niet aan de zorgvuldigheidseisen. De verzekeringsarts geeft geen blijk van reflectief vermogen. Het college acht onder deze omstandigheden slechts de maatregel van berisping passend en geboden.

Leerpunt

De verzekeringsarts had klager zelf moeten zien en onderzoeken om zijn klachten en/of beperkingen goed te kunnen beoordelen als ook om vervolgens te kunnen concluderen dat er benutbare mogelijkheden waren. Immers, juist in het kader van een deskundigenoordeel is het van belang dat de verzekeringsarts van UWV een onafhankelijk oordeel afgeeft.

Kijk voor de volledige tekst van deze uitspraak op www.tuchtrecht.nl>Gezondheidszorg, en zoek met zaaknummer ECLI:NL:TGZRAMS:2023:10
Wilt u reageren? Stuur een mail naar tbvredactie@bsl.nl

Bas Sorgdrager is klinisch arbeidsgeneeskundige, onder meer werkzaam voor Team Arbeid van de BV Beatrixoord, Centrum voor Revalidatie UMCG te Haren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.