Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorspellende factoren voor arbeidsuitval bij chronisch zieken

Diederik Wieman
Wetenschappers van het UMCG en het Erasmus MC hebben in opdracht van het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) onderzoek gedaan naar de voorspellende factoren voor arbeidsuitval van mensen met een chronische aandoening. De resultaten van het onderzoek zijn hier terug te vinden.

Doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in welke persoons- en werkgerelateerde kenmerken relevant zijn voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid van werkenden met een chronische aandoening. De nadruk lag daarbij op een aantal veel voorkomende chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, COPD, diabetes type 2, reumatoïde artritis en depressie.

De onderzoekers hebben omvangrijke databestanden met informatie over gezondheid, leefstijl en werkkenmerken gekoppeld aan statistische informatie van het CBS over werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. De vraag was of op basis daarvan voorspeld kan worden hoe groot de kans is dat iemand uitvalt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Het onderzoek is inmiddels opgeleverd. De resultaten van de studie bieden inzicht in belangrijke risicofactoren op groepsniveau. Zo wordt duidelijk over welke risicofactoren de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige het gesprek met de werkende kan aangaan. Uit de studie blijkt echter ook dat het niet mogelijk is om een beslissingsondersteunend instrument te ontwikkelen, waarmee op individueel niveau een voorspelling kan worden gedaan voor het risico op vroegtijdige uitstroom uit werk.De inzichten die uit het onderzoek voortkwamen zijn ook verwerkt in de kennisbibliotheek Chronisch Werkt. Deze kennisbibliotheek biedt werkgevers, werknemers, zelfstandigen en professionals handvatten om samen het gesprek aan te gaan over de noodzakelijke stappen om aan het werk te blijven of te komen met een chronisch verminderde belastbaarheid. Van de onderzoeksresultaten is daarnaast een factsheet gemaakt. Samen met de NVvA wordt een online vertaling van de resultaten gemaakt, zodat snel inzichtelijk wordt wanneer er wel of geen sprake is van verhoogd risico op uitval. De digitale vertaling zal begin 2022 te vinden zijn in de digitale gereedschapskist op deze website.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.