Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Workers Memorial Day

Diederik Wieman
Vandaag, 28 april, is het Workers Memorial Day, de internationale herdenkingsdag voor mensen tijdens hun werk zijn omgekomen of gehandicapt, gewond of ziek zijn geworden door hun werk.

Volgens de meest recente cijfers van het RIVM (Volksgezondheid en Zorg info) overlijden in Nederland naar schatting 4.000 mensen door factoren op het werk. Het gaat dan om circa 800 mensen in de werkzame beroepsbevolking – waarvan er 50 tot 70 door een bedrijfsongeval overlijden – en 3.200 in de gepensioneerde beroepsbevolking. De sterfte aan kanker maakt hiervan het grootste deel uit (2.500), gevolgd door hart- en vaatziekten (720) en aandoeningen van de ademhalingswegen (690). De sterfte door beroepsziekten is bij mannen (3.200) veel hoger dan bij vrouwen (800). Het betreft voor mannen 2,1% van de totale sterfte in Nederland en voor vrouwen 0,5% van de totale sterfte. De sterfte door factoren op het werk is een schatting omdat vaak moeilijk is vast te stellen of een arbeidsrisico heeft geleid tot sterfte. Alleen voor mesothelioom is bekend hoeveel mensen er per jaar aan sterven.
Vakbond FNV vindt dat een veilige en gezonde werkplek een fundamenteel recht is. De vakbond stelt dat veel bedrijven nog steeds veel te weinig doen om het werk veilig, gezond en duurzaam te maken. De FNV stipt in dat kader bescherming tegen gevaarlijke stoffen aan, arbeidsmigranten die zwaar en gevaarlijk werk doen tegen een slecht loon en het feit dat uitzendkrachten en zzp’ers vaak geen toegang hebben tot de bedrijfsarts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.