Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekte van Dupuytren vermoedelijk werkgerelateerd

Diederik Wieman
De Ziekte van Dupuytren, een bindweefselaandoening die kromstand van de vingers kan veroorzaken, is naar alle waarschijnlijkheid werkgerelateerd. Tot die conclusie komen onderzoekers van het UMCG en de universiteit van Oxford.
© Elena Shi - stock.adobe.com

Van de aandoening is een aantal risicofactoren bekend waaronder roken, alcoholgebruik, diabetes en genetische aanleg. De onderzoekers van de universiteiten in Groningen en Oxford hebben via een cohortonderzoek aangetoond dat mensen die veel met hun handen werken grotere kans hebben op de aandoening. Zo heeft een iemand die 30 jaar als steenhouwer werkt 60% meer kans op de ziekte van Dupuytren dan iemand die 30 jaar als sociaal werker actief is.De auteurs concluderen dat de ziekte van Dupuytren bij mensen van witte Britse afkomst een werkgerelateerde ziekte is met een duidelijk lineaire dosis-responsrelatie.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of een hoge blootstelling aan handwerk voor iedereen een risicofactor is, of alleen voor patiënten met een hoog genetisch risico op deze ziekte. Meer weten? Lees dan hier het onderzoeksartikel in Occupational & Environmental Medicine of bekijk hier de samenvatting in het NTvG (inlog vereist).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.