Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ablatio retinae. Hoelang blijft de patiënt arbeidsongeschikt?

Op 9 november 2023 werden Vlaamse verzekeringsartsen ingewijd in recent wetenschappelijk onderzoek uit eindwerken en doctoraten in de verzekeringsgeneeskunde in België. TBV-redacteur Katrien Mortelmans selecteerde uit de studiedag de bijdrage over netvliesloslating van Liesbeth Wellens (1), winnaar van de Wetenschappelijke Benevermedexprijs 2022-2023.
© Svitlana / stock.adobe.com

Netvliesloslating

Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog. Wanneer het netvlies (retina) losraakt van de onderlaag spreken we van een netvliesloslating of ablatio retinae. De meest frequent voorkomende vorm van een netvliesloslating is de rhegmatogene (afbeelding). Bij een rhegmatogene ablatio retinae spreken we van een netvliesloslating ten gevolge van een netvliesscheur. Deze treedt meestal op in het kader van een achterste glasvochtloslating, waarbij het glasvocht krimpt ten gevolge van het normale verouderingsproces. Als door de netvliesscheur het glasvocht stroomt onder het netvlies ontstaat een netvliesloslating. Daarnaast kan ook een (stomp) trauma voor een vroegtijdige achterste glasvochtloslating leiden tot een rhegmatogene netvliesloslating, soms pas weken na het trauma. Of zwaar tillen ook een uitlokkende factor kan zijn, blijft een punt van discussie waarbij de literatuur nog geen duidelijk antwoord biedt.

Rhegmatogene

Onbehandeld kan een netvliesloslating leiden tot blindheid. Maar de plotse uitval van een deel van het gezichtsveld, troebelingen of lichtflitsen, leidt de meeste patiënten tijdig naar de oogarts.

Behandeling

De behandeling is operatief. Er zijn drie soorten ingrepen: pneumatische retinopexie, sclerale buckling en de pars plana vitrectomie – dewelke in België het vaakst wordt uitgevoerd. Druk (tamponade) is vaak nodig is om het netvlies op zijn plaats te houden. De netvlieschirurg zal  tijdens de operatie beslissen welke tamponade gebruikt zal worden: lucht, gas of olie.

Gevolgen

Wat kunnen arbeidsartsen en verzekeringsartsen verwachten inzake arbeidsongeschiktheidsduur en toekomstige visus voor patiënten met een ablatio retinae? Dr. Wellens biedt twee stroomdiagrammen als leidraad.

Figuur 1: de verwachte duur van arbeidsongeschiktheid (AO) in functie van de gekozen ingreep.

De visuele prognose na een netvliesloslating wordt vooral bepaald door de preoperatieve visus, die sterk beïnvloed wordt door het feit of de macula losgelegen heeft of niet. De professionele impact kan groot zijn. Denk aan vrachtwagen- of taxichauffeurs, die aan strenge wettelijke visuele criteria moeten voldoen.

Figuur 2: een stappenplan dat de verzekeringsarts kan volgen tijdens de consultaties en de factoren waarbij rekening gehouden mag worden bij de te verwachten duur van arbeidsongeschiktheid (AO).

Noten

Het onderzoek van Liesbeth Wellens is gepubliceerd in TvGG, het Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg. (https://tvgg.be/nl/artikels/de-retinaloslating-in-verzekeringsgeneeskundig-perspectief)

De Wetenschappelijke Vereniging Verzekeringsgeneeskunde (http://www.verzekeringsgeneeskundevlaanderen.be/) organiseert nascholing voor verzekeringsartsen in Vlaanderen.

Benevermedex is de Belgische Nederlandstalige Vereniging van Verzekeringsraadsartsen en Medische Experten. (https://www.benevermedex.be/) De Benevermedexprijs wordt beheerd door de Koning Boudewijn stichting.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.