Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Agressie op het spreekuur melden?

Bas Sorgdrager
Vooruitlopend op het TBV-congres 'Is agressie de baas?' besteedt TBV-online veel aandacht aan het onderwerp agressie. TBV redacteur Bas Sorgdrager schrijft hier over een eerdere bijdrage tuchtzaken tegen bedrijfsartsen die een werkgever informeren over agressief gedrag van een van hun werknemers.
© guruXOX / Stock.adobe.com

Tuchtcolleges die de kwaliteit van de gezondheidszorg bewaken, hebben meerdere malen een waarschuwing opgelegd aan bedrijfsartsen die de werkgever schriftelijk hebben aangegeven agressief gedrag van een werknemer niet te accepteren. Verbale agressie in de spreekkamer is dagelijkse praktijk. Artsen die hierover aan de werkgever rapporteren, schenden echter hun beroepsgeheim.

De rapportage moet slechts de vraag van het spreekuur beantwoorden. Er zijn andere wegen om agressie van cliënten te hanteren dan het melden aan de werk gever van cliënt. Het Centraal Tuchtcollege legde het tien jaar geleden al goed uit. De beschreven casuïstiek zal veel bedrijfs- en verzekeringsartsen bekend voorkomen, een uit de hand gelopen geschil over de arbeidsbelastbaarheid.

Bas Sorgdrager is bedrijfsarts en redacteur van TBV

Meer lezen over dit onderwerp?

Het is zeker ook de moeite waard om de interviews met prof. Arno van Dam en met Caroline Koetsenruijter over agressieproblematiek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.