Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ervaren mentale, lichamelijke en cognitieve gezondheidseffecten bij de medewerkers die in de kassen werkzaam zijn bij het kweken van Cannabis Sativa

Jeffrey Schaap
Monique van Beukering
Ellen van Jaarsveld
Gerard Renkema
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: Jeffrey Schaap, sinds kort bedrijfsarts, die tijdens zijn opleiding onderzoek deed naar de gezondheid van medewerkers in kassen.
© FatCamera / Getty Images / iStock (Symbolbild mit Fotomodell)

Er is nog geen onderzoek verricht met betrekking tot de ervaren fysieke en cognitieve gezondheidseffecten bij het werken in de teelt van Cannabis Sativa. Bij de huidige werkzaamheden met Cannabis Sativa (verricht op de Wageningen University and Research (WUR), Plant Science Group: Unit Glastuinbouw) werden effecten bemerkt op fysiek en mentaal vlak. Deze effecten werden gerelateerd aan de bekende effecten van recreatieve en medicinale blootstelling aan Cannabis Sativa. Vervolgens hebben de werknemers zelf beschermingsstrategieën ontwikkeld, maar om een juiste arbeidshygiënische strategie toe te passen is er meer onderzoek nodig. Dit belang groeit gezien de aanstaande uitbreiding van de gereguleerde teelt in Nederland. Zijn er fysiek of mentale ervaren gezondheidseffecten bij medewerkers in de teelt van Cannabis Sativa in de kas?

Dit is een observationeel onderzoek. Negentien medewerkers, werkend met Cannabis Sativa in de kas, zijn gevraagd vragenlijsten betreffende mentale, fysieke en cognitieve symptomen (Cognitive Failure Questionnaire en Symptom Checklist -90) in te vullen. De totaalscore hiervan alsmede de subschalen en aan bekende symptomen gelieerde individuele vragen worden vergeleken met een controlegroep van elf medewerkers die met een andersoortig gewas gelijkend werk verrichten.

Privégebruik
Er is in beide groepen een medewerker geëxcludeerd vanwege privé cannabisgebruik dit leidde tot achttien medewerkers in de expositie- en tien in de controlegroep. Behoudens het hoger aantal mannen in de controlegroep kwamen de groepen goed overeen. Er was significant verhoogde score bij de expositiegroep bij somatische klachten en symptoomspecifiek bij hoofdpijn en toename van eetlust.

Er zijn ervaren gezondheidseffecten bij het werken met Cannabis Sativa in de kas ondanks in acht neming van enkele beschermingsmaatregelen. De gezondheidseffecten zijn op fysiek en mentaal vlak, maar niet op cognitief vlak.

Lees het hele onderzoek hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.