Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cannabisgebruik bij Belgische uitzendkrachten

Zeen Van Kerckhove
In België is cannabis als illegale drug verboden. Juridisch heeft bezit voor eigen gebruik de laagste vervolgingsprioriteit. Van Kerckhove bevroeg uitzendkrachten over hun cannabisgebruik.
© Aleksej / stock.adobe.com
Cannabisgebruik is geassocieerd met gedaalde rijvaardigheid, een hogere kans op werkloosheid, ontslag en afwezigheid op het werk.1 Deze studie bij Vlaamse uitzendarbeiders onderzoekt a: de prevalentie van cannabisgebruik, en b: de perceptie van invloed op arbeidsveiligheid.
In België checken arbeidsartsen met een ‘voorafgaande gezondheidsbeoordeling’ of de uitzendkracht medisch geschikt is voor de job. In februari-maart 2023 vroegen tien arbeidsartsen, na de geschiktheidsbepaling, aan de uitzendkracht een vragenlijst in te vullen over cannabisgebruik. De statistische analyse omvatte een Wilcoxon-rank-sum-test voor het vergelijken van een variabele tussen twee groepen. Resultaten werden gecorrigeerd voor geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

De steekproef omvatte uitzendarbeiders in de meer risicovolle beroepen, 76 procent mannen van gemiddeld 33,3 jaar (SD: 11,5). Van de 192 deelnemers gebruikten er 60 (31,3%) minstens 1x/jaar en 42 (21,9%) minstens 2x/maand. Gebruik in het afgelopen jaar was meer prevalent bij mannelijke (37,7% vs. 10,9% bij de dames) en bij jongere uitzendkrachten (39,2% < 36 jaar ten opzichte van 18,1% ≥ 36 jaar). In de groep cannabisgebruikers dacht 85 procent dat hun gebruik niet tot meer arbeidsongevallen leidde, ten opzichte van 25 procent bij niet-gebruikers – een significant verschil (p < 0,001). 70 procent van de gebruikers zag geen negatieve invloed in van cannabisgebruik kort voor een risicovolle taak ten opzichte van 24,2 procent bij niet-gebruikers (Figuur 1).

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-023-2460-8/MediaObjects/12498_2023_2460_Fig1_HTML.jpg

Figuur 1

: gepercipieerde invloed van cannabisgebruik op arbeidsveiligheid.
31,3 % van de uitzendarbeiders in Vlaanderen gebruikt minstens 1x/jaar cannabis, wat ongeveer 4x frequenter is dan in de volledige Belgische werknemerspopulatie (7,4%). Gebruikers zijn vooral jonge mannelijke uitzendarbeiders. 85% van de gebruikers denkt vaak dat hun gebruik geen negatieve invloed heeft op de arbeidsveiligheid.

Meer onderzoek en richtlijn nodig

Omdat cannabisgebruik zo prevalent is bij uitzendkrachten, roept dit vragen op naar de prevalentie van ander druggebruik. Meer onderzoek is nodig naar ander soort druggebruik en de exacte invloed van cannabis op de arbeidsveiligheid. Dit gezien de gebrekkige kwaliteit van beschikbare studies. Ook is er nood aan een arbeidsgeneeskundige richtlijn rond cannabisgebruik.

Referentie en meer info

1.Marcotte et al. Driving performance and cannabis users’ perception of safety: A randomized clinical trial. JAMA Psychiatry. 2022, 79(3):201-209.

Zeen Van Kerckhove behaalde in juni 2023 de titel van preventieadviseur-arbeidsarts voor het eindwerk: Cannabisgebruik bij uitzendkrachten: prevalentie en percepties. Lees hier het volledige onderzoek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.