Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog PMO’s?

Rulanda van Kruysbergen
Was het vroeger heel gebruikelijk dat werkgevers hun werknemers een PMO/PAGO aanboden, die vanzelfsprekendheid is er op dit moment zeker niet meer.
© amnaj / stock.adobe.com
In dit proefschrift onderzoekt Felicia Los een aantal dingen. in hoeverre worden er nog PMO’s uitgevoerd door de bedrijfsartsen in Nederland? Welke factoren zijn van invloed op het wel of niet uitvoeren. Helpt een training om het aantal en de kwaliteit van de uitgevoerde PMO’s te vergroten?
Een groep bedrijfsartsen werd vier jaar lang gevolgd en vulde jaarlijks een vragenlijst in. De respons voor de eerste vragenlijst was 128 = 19 procent en na vier jaar waren er nog 59 over. Van deze 59 had 50 procent geen PMO gedaan in het laatste jaar. Wat zou kunnen helpen om dit aantal te vergroten?
De resultaten van een interviewstudie onder achttien managers van arbodiensten lieten zien dat managers PMO wel belangrijk vinden, maar dat ze geen actief beleid voeren om het werkgevers aan te bieden. Tegelijkertijd is de houding van werkgevers een belangrijke voorspeller van een hoger aantal PMO’s.
Er werd een training ontwikkeld voor bedrijfsartsen om kennis, kunde en vaardigheden te verbeteren. De kennis bleek door de training niet toe te nemen, het vertrouwen in de vaardigheden wel. Het deel dat het meest werd gewaardeerd in de training was het onderdeel over het initiëren van PMO in organisaties. Het effect van de training was het grootst op de vaardigheden om PMO op de kaart te zetten bij werkgevers.

Deze korte samenvatting doet geen recht aan de kwaliteit van het onderzoek. Het is heel goed dat in kaart is gebracht wat de stand van zaken is ten aanzien van het PMO. Pijnlijk is te constateren dat preventie en PMO dus zowel bij arbodiensten als werkgevers niet hoog op de agenda staan. Een wettelijke verplichting is ook in dit geval geen garantie op uitvoering.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-023-2462-6/MediaObjects/12498_2023_2462_Fig1_HTML.jpg
Felicia Los verdedigde haar proefschrift op 6 september 2023, UVA Amsterdam.

Nader onderzoek nodig

Het lijkt geen toeval dat initiëren van PMO het best werd gewaardeerd en het meeste effect had op het in gang zetten van PMO’s. Echter alleen bedrijfsartsen trainen in hun adviesvaardigheden is niet voldoende als we niet helder krijgen waarom werkgevers, werknemers en onze managers het geen prioriteit vinden. Terecht wordt in het proefschrift vastgesteld dat daar nader onderzoek naar gedaan moet worden.
Preventie en PMO behoort tot onze kerntaken: er is dus nog veel te verbeteren!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.