Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Occupational and Environmental Lung Disease

Gerda de Groene
Eind 2020 is het boek Occupational and Environmental Lung Disease verschenen van de European Respiratory Society (ERS). Beroepslongziekten zijn niet zoals andere longziekten alleen het domein van patiënt, huisarts en longarts. Bij beroeps- longziekten moet de bedrijfsarts beslissen over doorwerken of stoppen met werken en samenwerken met andere arboprofessionels en werkgever voor een optimale aanpak.

Informatie over causaliteit is van belang voor werkgevers en beleidsmakers. Ook juristen spelen een rol waarmee rekening te houden. Indien de blootstelling een oorzakelijke rol speelt adviseert de bedrijfsarts ook de collega’s van de patiënt; zij lopen immers ook risico.

Occupational and Environmental Lung Disease ERS monograph, J.Feary, H. Suojalehto and P. Cullinan, European Respiratory Society 2020, ISBN: 9781849841245, online ISBN: 9781849841242
Het eerste hoofdstuk biedt een eigentijds mondiaal perspectief van de epidemiologie van beroeps- en omgevingslongziekten in een steeds evoluerend landschap.
Vervolgens gaat het boek in op specifieke beroepsgerelateerde longziekten. Elk hoofdstuk heeft een duidelijke klinische focus en behandelt belangrijke vragen voor de historische blootstelling; passende onderzoeken om uit te voeren; differentiële diagnoses; en behandelbeleid. Diagnostische vraagstukken die in de kliniek worden aangetroffen, komen ook aan de orde. Latere hoofdstukken zijn breder gericht op de niet-werkomgeving; in het bijzonder de ademhalingssymptomen en longziekten die samenhangen met zowel het buiten- als het binnenklimaat.
Achtereenvolgens worden behandeld: het mondiale perspectief van beroepslongziekten; beoordeling van de blootstelling; beroepsastma; work-exacerbated astma; inhalatie trauma; COPD, bronchitis en bronchiolitis; extrinsieke allergische alveolitis; asbestose; mesothelioom; silicose; pneumoconiosen; toxische inhalatie koorts; granulomateuze longziekten; interstitiële longziekten bij lassers; longkanker; duiken; hoogteziekte; buitenklimaat en binnenklimaat.
Een must-have voor iedere bedrijfsarts!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.