Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Start Landelijk Expertisecentrum voor Stoffengerelateerde Beroepsziekten

Diederik Wieman
Als alles volgens planning verloop, gaat op 1 juli 2022 het Landelijk Expertisecentrum voor Stoffengerelateerde Beroepsziekten (LEC-SB) van start. Het LEC-SB moet het kenniscentrum worden voor de preventie en beoordeling van beroepsziekten door gevaarlijke stoffen en is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Rob van Lint, consultant bij ABDTOPConsult en voormalig inspecteur-generaal bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, is door het ministerie van SZW aangesteld als kwartiermaker. ABDTOPConsult is een kleine adviesgroep van ervaren topambtenaren binnen de Rijksoverheid, die snel inzetbaar is bij complexe of urgente vraagstukken.

Kennisbundeling

In het LEC-SB werken verschillende organisaties samen en wordt de Nederlandse expertise over stoffengerelateerde beroepsziekten bij elkaar gebracht. Zo kunnen (ex-)werkenden, werkgevers en (behandelende) professionals elkaars kennis benutten. En kan er meer worden gedaan aan preventie en behandeling van zieke (ex)-werknemers.
Daarnaast gaat het LEC-SB een belangrijke rol spelen in de nieuwe tegemoetkomingsregeling voor (ex-)werkenden die lijden aan een ernstige beroepsziekte, veroorzaakt door blootstelling aan gevaarlijke stoffen tijdens het werk. Door het LEC-SB worden deskundigenpanels gevormd voor de beoordeling van de aanvragen.

Stuurgroep

De stuurgroep die met het LEC-SB aan de slag gaat bestaat uit Dick Heederik (IRAS), Jos Rooijackers (NKAL), Frederieke Schaafsma (PMA), Henk van der Molen (NCvB), Erik Tielemans (RIVM), Rob van Lint (ABDTOPConsult, voorzitter) en Kasper Baarda (ABDTOPConsult, secretaris).

Webinar 16 december

In het kader van de oprichting van het LEC-SB wordt op donderdag 16 december 2021 een digitaal webinar georganiseerd, waar meer wordt verteld over het doel en de werkwijze van het LEC-SB.
Meld je nu aan voor het webinar

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.