Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziektelijst blijft ongewijzigd na vervolgonderzoek naar chroom-6 en HDI

Diederik Wieman
De lijst van ziekten die door werken met chroom-6 of HDI (hexamethyleen di-isocyanaat) kunnen worden veroorzaakt, blijft ongewijzigd. Nieuwe wetenschappelijke literatuur heeft volgens het RIVM geen nieuwe inzichten opgeleverd.    

Chroom-6 is een metaal dat gebruikt wordt in onder meer verf, coatings of geïmpregneerd hout. Het element is daardoor in veel producten terug te vinden zoals auto’s, treinen, boten, militaire voertuigen, verwarmingsinstallaties, leidingen en machines. Verwerkt in de producten kan het geen kwaad, maar bij aanbrengen of bewerken (schuren, zagen, lassen, gritstralen etc.) kan chroom-6 vrijkomen en voor ernstige gezondheidsschade zorgen. Bekijk hier de ziektelijst. HDI vinden we onder meer terug in CARC (Chemical Agent Resistant Coating), een topcoating op metalen oppervlakten van bijvoorbeeld legervoertuigen. Inademing van HDI kan leiden tot klachten van de ogen, neus en longen. Ook is een verband met het ontstaan van COPD aangetoond.

De gezondheidsrisico’s van Chroom-6 waren langere tijd onbekend of werden niet serieus genomen waardoor in het verleden veel medewerkers aan deze stoffen zijn blootgesteld, zonder dat ze de juiste beschermingsmiddelen droegen. Onder meer defensie is aansprakelijk gesteld voor de gezondheidsschade van medewerkers. Maar ook bij NS, het Amsterdamse Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) en andere vervoerders speelden problemen met chroom-6, met name bij het onderhoud van treinen en trams.

Het RIVM beoordeelt regelmatig nieuwe wetenschappelijke literatuur inzake chroom-6 en HDI. Mochten deze onderzoeken daartoe aanleiding geven, dan wordt de ziektelijst hierop aangepast. De laatste actualisatie heeft niet tot nieuwe inzichten, zodat de ziektelijst niet wijzigt. De volgende actualisatie vindt in 2023 plaats.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.