Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 665 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Covid-19

Arbeidsgeneeskundige diensten België in laatste studiefase nieuw coronavaccin

Wereldwijd worden alle registers opengetrokken om iedereen in te enten met de beschikbare coronavaccins. Maar om de huidige coronapandemie in te dijken en toekomstige uitbraken te voorkomen, is de ontwikkeling van nieuwe vaccins essentieel. Mensura, de grootste Belgische Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW, arbodienst, red.), en sectorgenoot Cohezio dragen hun steentje bij en ondersteunen de laatste testfase van het coronavaccin van CureVac.

Wanneer verricht de verzekeringsarts lichamelijk onderzoek bij een cliënt?

In verzekeringsgeneeskundige rapportages zijn verschillen te zien in de uitgebreidheid van het beschreven lichamelijk onderzoek. In de huidige situatie met de coronamaatregelen en de telefonische spreekuren is de vraag of lichamelijk onderzoek wel of niet zinvol is relevant.
Covid-19

‘Geruststelling en goede uitleg kan patiënten al erg helpen’

Vlak na de eerste coronagolf heeft het Radboudumc een Corona Nazorgpoli opgericht. Daar werken artsen vanuit verschillende disciplines met andere hulpverleners samen om mensen te helpen die klachten houden na een corona-infectie, maar ook om te onderzoeken wat de effecten zijn van zo'n infectie. TBV spreekt longarts Jeanine Antons, klinisch psycholoog Jan Vercoulen en klinisch arbeidsgeneeskundige Theo Senden over hun werkzaamheden bij deze bijzondere poli.

Persoons- en ziektegebonden factoren geassocieerd met de verzuimduur na COVID-19

COVID-19 staat voor Corona Virus Disease (20)19 en is een nieuwe infectieziekte. Het virus behoort tot de categorie van Severe Acute Respiratory Syndrome related Coronavirus (SARS-CoV-2) en lijkt zowel genetisch als in de praktijk het meest op het SARS-coronavirus uit 2003.1 Op 27 februari 2020 werd een eerste geval van de infectieziekte COVID-19 in Nederland gemeld en al snel nam het aantal besmettingen in Nederland toe.2
Wet en ethiek

COVID-19 en verwikkelingen vaccinatie: beroepsziekte, arbeidsongeval?

In België hebben werknemers recht op vergoeding voor schade door arbeidsongeval of beroepsziekte. Er zijn aparte regelingen voor werknemers in de privésector en voor overheidspersoneel, maar de verschillen tussen beide zijn van weinig belang voor wat volgt.

Het digitale spreekuur in de bedrijfsgezondheidszorg

De bedrijfsartsen Anouk Trumpi en Michelle van Nieuwenhuizen hebben in december 2020 de Reinier Zielhuispenning ontvangen van de NVAB. De penning wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan de arts, die in het kader van de opleiding tot medisch specialist Arbeid en Gezondheid - bedrijfsarts het beste onderzoeksartikel heeft geschreven. Het afstudeerwerk van Michelle en Anouk had als onderwerp het videobellen.
Covid-19

‘Elke arts krijgt te maken met Long COVID-patiënten’

“Wat deze patiëntengroep gemeen heeft, is dat ze veel problemen ervaren met werk en inkomen”, legt Rianne Hermanns uit. Hermanns is in 2018 begonnen als nazorgadviseur voor Q-support en inmiddels ook actief voor COVID-19 patiënten met langdurige klachten. “We begeleiden de patiënten op alle leefgebieden, maar mijn aandachtsgebied is werk. Dat hier veel problemen zijn […]
Covid-19

Fysiek consult, telefonisch consult of videoconsult?

In de Nederlandse bedrijfsgezondheidszorg was het videoconsult tot maart 2020 een zeldzaamheid. Tijdens de pandemie verving het videoconsult en het telefonisch consult het fysieke consult, conform het advies van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). In januari 2021 heeft de NVAB-commissie Beroepsuit- oefening en Ethiek (CBE) een peiling uitgevoerd onder de leden-bedrijfsartsen naar […]
Covid-19

Actualiteit en afscheid

De pandemie lijkt zijn einde te naderen, maar voor bedrijfs- en verzekeringsartsen is het einde nog niet in zicht, juist en vooral omdat voor tienduizenden werkenden COVID-19 nog een lange nasleep heeft. Daarom is het van belang dat we opnieuw - inmiddels voor de derde keer - een special wijden aan COVID-19, die ongeveer de helft van deze editie beslaat. Met uiteraard aandacht voor Long COVID: elke arts krijgt ermee te maken, volgens Hermanns en Pieters.
Wet en ethiek

Klager boos op bedrijfsarts: klacht ongegrond

Hoewel een bedrijfsarts niet professioneel de medische informatie behorend bij de WIA-aanvraag heeft afgehandeld, is de klacht die de betreffende werknemer aan het regionaal tuchtcollege heeft geformuleerd ongegrond verklaard. Feiten, klacht en verweer en overwegingen van het regionaal tuchtcollege worden hieronder samengevat. Opvallend is de nauwe blik van het tuchtcollege op de geformuleerde klacht terwijl op meerdere punten de professionaliteit te wensen overlaat.
Nieuwsbrief