Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EUMASS 2023 – een Europese aangelegenheid

Wim Otto
Straatsburg is niet zomaar een Franse stad. Het Europees parlement is er gevestigd. Dat wil zeggen: één week per maand vinden daar plenaire vergaderingen plaats, de rest van de tijd zit het circus in een van de Europese hoofdsteden, Brussel. De maandelijkse volksverhuizingen die daarvoor nodig zijn hebben nogal eens aan stevige kritiek blootgestaan.
Europarlementszaal met EUMASS deelnemers

Prettige bijkomstigheid is dat het parlementsgebouw de overige drie weken van de maand voor andere doeleinden kan worden gebruikt, zoals op 28 en 29 september door het tweejaarlijkse EUMASS-congres. Een ware belevenis voor de deelnemers en, nog het meest, voor de sprekers, om van de immense zaal met plaats voor 705 parlementsleden gebruik te mogen maken.

Het imposante trappenhuis van het Europarlementsgebouw

Helaas waren de twee projectieschermen in de zaal niet groot genoeg om de kijkafstand voor de PowerPointpresentaties te overbruggen. Een van ‘onze’ keynote speakers, Frederieke Schaafsma, bracht dat ertoe om haar presentatie nog even tot leesbare grootte om te werken in de avonduren voor haar optreden.

Keynote spreker Frederieke Schaafsma

Zoals gebruikelijk was de Nederlandse wetenschap weer goed vertegenwoordigd met twee keynote speakers – naast Frederieke Schaafsma verzorgde ook Jan Hoving een prima presentatie – en met vele onderzoekers die workshops verzorgden.

Keynote spreker Jan Hoving

Hoe plezierig het ook was dat het parlementsgebouw de deelnemers veel ruimte bood, de posterpresentaties kwamen daardoor buiten de looproute te liggen en trokken, mijns inziens onterecht, veel te weinig aandacht. Hier moet de volgende keer echt anders mee worden omgegaan! Omdat er op zaterdag kennelijk niet wordt gewerkt in het parlementsgebouw moesten we de ochtend van de 30ste september uitwijken naar een collegezaal van de medische faculteit.

Collegezaal van de medische faculteit

Een soort nostalgisch sentiment in een gebouw vol vergane zestigerjarenglorie. Wat overigens niets afdeed aan de uitstekende kwaliteit van een aantal presentaties. Voor de diehards die erbij waren bepaald geen verspilde tijd. Dat Straatsburg ook om een andere reden niet zomaar een Franse stad is bleek toen we tijdens een wandeling in het centrum een oud pand tegenkwamen waar, aan het opschrift te zien, vroeger een vestiging van een socialeverzekeringsinstelling was gevestigd.

Voormalig gebouw van de sociale verzekering in Straatsburg

Straatsburg heeft in dit opzicht blijkbaar al een lange geschiedenis en was een uitstekende keuze voor het 24ste EUMASS congres. Voor een meer inhoudelijk verslag met links naar verschillende presentaties verwijzen wij naar de website van het KCVG: EUMASS congres 2023 (kcvg.nl)

Moderator Annette de Wind

Voor de meeste presentaties kunt u ook terecht op de website van EUMASS: Program | EUMASS 2023 (om de bestanden te openen moet je het volgende wachtwoord invullen: Eumass23).

Wim Otto is verzekeringsarts en redacteur van TBV.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.